Бившият (Пламен Георгиев) и настоящият ръководител на комисията (Антон Славчев)

...
Бившият (Пламен Георгиев) и настоящият ръководител на комисията (Антон Славчев)
Коментари Харесай

Кеч с корупцията

Бившият (Пламен Георгиев) и актуалният началник на комисията (Антон Славчев) са били в тежък спор

© Георги Кожухаров От основаването на КПКОНПИ са извършени общо 10 акции, всичките на ниско равнище.Институцията работи в изискванията на цялостна неяснота. На 1 февруари 2018 година маскирани чиновници на антикорупционната комисия дружно с прокурори и следователи от профилираната прокуратура нахлуват в община Септември. Поводът - следствие за длъжностно закононарушение против кмета на града Марин Рачев.

На място бяха персонално говорителката на основния прокурор Румяна Арнаудова, Иван Гешев, тогава началник на профилираната прокуратура, и зам.-председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев, които оповестиха акцията за бойното кръщене на съществуващата от два месеца институция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) беше основана в края на 2017 година небрежно, без спор и с гласовете на ръководещите и Движение за права и свободи. Тя трябваше да бъде отговор на упованията на Европейската комисия (ЕК) за резултати в тази област. Реформата включваше също по този начин и прехвърлянето на делата от софийските градски съд и прокуратура в спецсъда и прокуратурата.

Близо две години по-късно КПКОНПИ не оправда възлаганите й очаквания. Акцията против Марин Рачев (обвинението против който беше импортирано в съда едвам тази седмица) е едно от общо десетте следствия за корупция, които комисията създаде от основаването си. Нито едно от тях не е против представители на високите етажи на властта, а най-вече против кметове на междинни по величина общини.

И в случай че антикорупционната комисия не можа да оправдае заглавието си, това не й попречи сама да генерира корупция - нейният ръководител Пламен Георгиев напусна, откакто не съумя да даде разумно пояснение за имуществото си. Повече от шест месеца институцията е с понижен състав, а ръководещите не дават знак, че имат желание да назначат нов началник, което в допълнение минира активността й.

В същото време резултатите в противопоставяне на корупцията по високите етажи на властта е едно от последните условия, които Европейската комисия сложи пред България, с цел да махне наблюдението над правосъдната промяна и битката с престъпността.

Следващият отчет най-вероятно ще бъде оповестен до края на месеца, като упованията са след политическа интервенция на комисията " Юнкер " той да предлага отпадане на механизма.

Хем безобидно, хем комфортно

При акцията в община Септември през февруари 2018 година представителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова даде ясна поръчка накъде ще бъдат ориентирани целите на новата комисия: " От името на Специализираната прокуратура и управлението на прокуратурата мога да заявя, че е квалифициран лист с общини, за които е имало в другите райони сигнали за злоупотреби. " От десетте обществено известни акции на комисията от основаването й осем са ориентирани против представители на локалната власт.

В това нямаше нищо учудващо - предстояха локални избори и КПКОНПИ и прокуратурата елементарно можеха да извадят всеки от конкуренцията. Освен това следствията на корупция на локално равнище са относително безобидни, тъй като мъчно могат да обиден ползите на ръководещите и Движение за права и свободи, които сътвориха и попълниха комисията.

Изключенията са две - кметът на Септември Марин Рачев и Ральо Ралев на регион Северен в Пловдив, който обаче беше част от екипа на Иван Тотев, който изпадна в недружелюбност след отдръпването на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

По-голямата част от акциите на комисията бяха по притоплени обстоятелства с огромна отминалост. Такъв е казусът да вземем за пример с кмета на Червен бряг, който беше задържан по материали от следствие на " Господари на ефира ", излъчено повече от година по-рано.

Кметът на Чупрене Ваньо Костин беше арестуван за покупко-продажби с общински земи, някои от които датиращи от 2015 година

В различен случай - този с Марин Рачев, незаконната активност е траяла даже и след намесата на КПКОНПИ - интервалът, в който той е упрекнат, продължава до два месеца след ареста му.

Председателят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев беше упрекнат по скица за продажба на българско поданство, която беше открита от самата прокуратура пет години по-рано. Въпреки че карцерът му беше шумно разгласен персонално от Иван Гешев, през днешния ден ориста на следствието е незнайна. През юни Харалампиев излезе от ареста и е с мярка за неотклонение " парична гаранция ".

Единствената акция на КПКОНПИ, по която има присъда (макар и на първа инстанция), е против районния кмет на " Младост " Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и някогашния областен кмет Петко Дюлгеров за рушвет. Показният арест на Иванчева и Петрова през април 2018 година обаче тотално засенчи обвиняванията, а подозренията за манипулиране на следствието бяха установени и от съда, който реши делото на първа инстанция.

Единственият " ударен " магистрат от КПКОНПИ е някогашният областен прокурор на Кнежа Кирил Кирилов, който работи в Софийската градска прокуратура. Той е разследван за това, че през 2009 година е върнал не на който би трябвало екскаватор, за чиято благосъстоятелност имало спор. Обвинението пристигна, откакто няколко дни по-рано тогавашният ръководител на комисията Пламен Георгиев беше заречен " акция против магистрат ".

Тук можем да прибавим и инициираната от комисията инспекция против ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, която трябваше да послужи за импийчването му от поста.

От няколко източника в правосъдната власт " Капитал " научи, че има два проблема, в които КПКОНПИ е употребила пълномощията си, с цел да оказва напън над магистрати (съдия и прокурор).

Какво не видяхме

На този декор антикорупцоинната комисия не даде безапелационен отговор на нито един от корупционните кавги, обхванали властта от началото 2018 година.

Първата работа на КПКОНПИ напълно разумно беше да почисти името депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски. От основаването й комисията беше получила няколко сигнала против депутата, които визираха събитието, че единствено за няколко години той е съумял да натрупа имущество, възлизащо на десетки милиони: " Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо нелегално. Видно е от всички документи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в страната ", сподели Пламен Георгиев на първата си конференция на поста. Проверката на комисията обаче се състоеше само в събиране на остарели инспекции - от данъчни и от прокуратурата.

Впоследствие от комисията бяха изпрани поредно Румен Порожанов (по сигнал за корупция, който беше тестван като спор на интереси), Волен Сидеров (който не беше заявил фирмени дялове), Владислав Горанов (за употребен от него апартамент).

Последният огромен корупционен скандал - този с жилищата на властта, закупени на непазарни цени от " Артекс ", сложи КПКОНПИ в деликатна обстановка. Комисията разгласи, че стартира инспекция, само че малко по-късно стана ясно, че съществени подозрения от същото естество има и към ръководителя й Пламен Георгиев, който не можеше да даде разумно пояснение за разминаването в имущественото му положение и действителната повърхност на притежаван от него апартамент в " Гео Милев ".

В последна сметка Георгиев излезе в отпуск, а инспекцията беше продължена от заместника му Антон Славчев, при все това и за цената на неговото жилище също бяха повдигнати въпроси. Въпреки че персонално Славчев стартира инспекцията по " Артекс " (по информация на " Капитал " точно той е правил разпитите), няма данни тя да е завършила до ден сегашен.

Източник на " Капитал ", осведомен с работата в комисията, разяснява, че сред Георгиев и Славчев е имало тежък спор още през цялото време. След излизането в отпуск на ръководителя неговият заместител е почнал да разчиства комисията от околните до Георгиев фрагменти.

" Ако корупцията е заболяване, то прозрачността е най-важното лекарство ", е споделил починалият общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан.

Информацията за активността на КПКОНПИ се базира напълно на обществени източници на информация - известия на институцията, прокуратурата и регистри на съдилищата.

Всеки опит да научим повече за един или различен проблем обаче удряше на камък. " Капитал " потърси за изявление Антон Славчев, на което да сложим въпроси за свършеното от комисията от основаването й, само че не получихме отговор.

Това не е изолиран случай - против КПКОНПИ има десетки висящи и към този момент изгубени каузи за отводи за даване на информация, което е най-ясното доказателство, че институцията изобщо няма желание да прави това, за което е основана. Вместо битка с корупцията се получи кеч - шоу-имитация за лековерните чужденци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР