Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън ще бъде изправен в

...
Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън ще бъде изправен в
Коментари Харесай

Борис Джонсън на разпит за парти скандала по време на локдауна във Великобритания

Бившият министър-председател на Англия Борис Джонсън ще бъде изправен в сряда пред няколкочасов " неприятелски разпит " за това дали е подвел Народното събрание във връзка с купоните, проведени в нарушаване на разпоредбите за битка с коронавирус. В чуването пред парламентарната комисия по привилегиите той ще се бори за политическата си кариера, заяви Ройтерс.

Комисията проверява дали Джонсън, който беше отхвърлен от " Даунинг стрийт " през септември, съзнателно, или по несъобразителност е подвел Народното събрание в поредност от изказвания за празненствата, проведени в нарушаване на локдауна.

Ако комисията откри, че Джонсън съзнателно е подвел Народното събрание, той може да бъде отхвърлен от Камарата на общините, долната камара на Народното събрание. Всяко премахване за повече от 10 дни може да провокира частични избори в неговия изборен регион.

Така нареченият скандал " Партигейт " в последна сметка способства за рухването от власт на Джонсън, откакто месеци наред се показваха известия, че той, дружно с други висши държавни фигури, е взел участие в разгулен сбирки на " Даунинг стрийт " през 2020 и 2021 година, когато множеството от останалите британци бяха принудени да си останат вкъщи.

Възмущението и повтарящите се обвинявания в неистина в последна сметка провокираха оставките на огромна част от висшия му екип от министри, в това число на сегашния министър-председател Риши Сунак.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР