Бившият министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра, който е в затвора

...
Бившият министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра, който е в затвора
Коментари Харесай

Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра ще бъде освободен

Бившият министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра, който е в пандиза, скоро ще излезе от ареста, откакто условното му освобождение е утвърдено, съгласно министъра на правораздаването на Тайланд, единствено шест месеца след трагичното му завръщане в кралството.

Съобщението приключва една невероятна политическа сага, траяла десетилетия, която ще види завръщането на една от най-противоречивите политически фигури в Тайланд към всекидневието.

Таксин, глава на известна политическа династия и някогашен притежател на британския футболен клуб от Висшата лига Манчестър Сити, беше министър-председател от 2001 година, до момента в който не беше свален с боен прелом през 2006 година, до момента в който беше в Ню Йорк.

Той се завърна в Тайланд от 15-годишно самоналожено заточение на 22 август и беше наказан на осем години затвор за спор на ползи, корист с власт и корупция по време на ръководството му. Таксин беше приет за отговорен по обвиняванията задочно по време на изгнанието си.

Скоро стана ясно, че завърналият се политик няма да прекарва доста време зад решетките. Малко повече от седмица по-късно кралят на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн понижи присъдата на Таксин от осем години затвор на една, откакто милиардерът подаде молба за кралско опрощение.

Във вторник министърът на правораздаването на Тайланд Тауи Содсонг удостовери пред CNN Таксин е един от 930-те пандизчии, които са получили условно освобождение този месец.

74-годишният Таксин получи право на условно освобождение, защото попада в категорията на пандизчия на възраст над 70 години и/или има съществено хронично заболяване. Освен това той към този момент е излежал над половината от присъдата си, сподели министърът.

Отделът за наказванията работи по дата за освобождението на Таксин, сподели министърът.

След присъдата му предходната година Таксин е бил изместен в болница заради стягане в гърдите, високо кръвно налягане и ниски равнища на О2, съгласно тайландския отдел за изправителни затвори.

През цялото си време на власт Таксин беше извънредно известен измежду селската и работническата класа на Тайланд, само че политиката му беше анатема за богатите елити и консерваторите, които го упрекнаха, че е рисков и подкупен популист.

Популярността на Таксин измежду огромна част от обществото му разреши да сътвори политическа мощ, която господства тайландската политика под някаква форма през последните 20 години.

Въпреки физическото си неявяване в страната, Таксин резервира голямо въздействие върху тайландската политика и остана в центъра на бурния и постоянно изпълнен с принуждение политически пейзаж на страната.

До предходната година политическите партии, съдружници на Таксин, печелеха най-вече места на всички избори от 2001 година насам.

Дори през днешния ден Pheu Thai — най-новата партия от мощната политическа династия Шинаватра, учредена от Таксин — е в държавното управление, откакто влезе в ръководеща коалиция с някогашните си военни противници след изборите през май 2023 година

Кандидатът на партията Стрета Тависин стана 30-ият министър-председател на Тайланд през август, единствено часове след завръщането на Таксин в страната.

Някои анализатори считат, че Таксин може да е сключил договорка с могъщата консервативна и роялистка върхушка на страната за връщането си – поради правосъдните му присъди и обвиняванията против него – в подмяна на понижен период на пандиза, снизходително отношение или вероятно опрощение.

Съобщава се, че Таксин е отрекъл да е правил сходно съглашение.

Освобождаването му от пандиза обаче още веднъж вкарва в Тайланд извисяваща се и разделяща фигура в под напрежение политически миг.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР