Бившият министър-председател на Нидерландия Дрис ван Агт и съпругата му

...
Бившият министър-председател на Нидерландия Дрис ван Агт и съпругата му
Коментари Харесай

Бивш премиер на Нидерландия и съпругата му починаха по едно и също време

Бившият министър-председател на Нидерландия Дрис ван Агт и брачната половинка му починаха вследствие на евтаназия, пише Асошиейтед прес, като се базира на правозащитната организация The Rights Forum, която беше ръководена от към този момент починалия Агт.

" Той умря, държейки се за ръце с обичаната си брачна половинка Юджини ван Агт-Крекелберг, с която беше дружно повече от седемдесет години и която постоянно наричаше " моето момиче ". Погребението беше частно. Ван Агт и неговата брачна половинка бяха на 93 години “, заяви правозащитната организация.

Дрис ван Агт управлява Християндемократическата апелативна партия, беше министър на правораздаването (1971-1977) и външните работи на Холандия (1982) и министър-председател (1977-1982). По-късно (1987-1995) е дипломат на Европейската общественост в Япония и Съединени американски щати.

Британското издание The Guardian отбелязва, че в Нидерландия нараства наклонността на „ двойна евтаназия “. През 2020 година 26 души са получили позволение за по този начин наречената евтаназия по двойки. През идната година тази цифра набъбна до 32, а през 2022 година - до 58.

Какво се знае за евтаназията в Нидерландия

Нидерландия е първата страна, която легализира евтаназията. Това се случи през 2002 година. Това право могат да упражняват възрастни и деца над 12 години. Пациентите обаче би трябвало да дават отговор на строги критерии, с цел да им бъде позволено да се подложат на тази процедура. Условията включват отвратително страдалчество, липса на късмет за облекчение и дълготрайно, без значение предпочитание за гибел. По принцип тази процедура се прави вкъщи от фамилен доктор.

През февруари 2024 година евтаназията в Нидерландия ще стане налична за деца под 12-годишна възраст. Законът ще се ползва за дребна група деца на възраст от 5 до 10 години, за които палиативните грижи към този момент не са задоволителни за облекчение на страданието.

Така Нидерландия ще стане втората страна в света след Белгия, която през 2014 година одобри закон за евтаназията на деца.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР