Бившият министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху изглежда има всички шансове

...
Бившият министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху изглежда има всички шансове
Коментари Харесай

Екзитполове: Нетаняху е на път да се завърне във властта

Бившият министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху наподобява има всички шансове да се върне на власт, откакто екзитполовете след изборите през вчерашния ден демонстрираха, че неговият десен блок ще получи малко болшинство, което ще бъде подкрепено от мощното показване на съдружниците му от крайната десница.

Най-дългогодишният министър председател на Израел, съден по обвинявания в корупция, които той отхвърля, е на път да получи 61 или 62 от 120-те места в Кнесета, което съгласно екзитполовете на израелската телевизия е минимално болшинство.

" Това е положително начало ", сподели 73-годишният Нетаняху във видео, излъчено от израелската социална телевизия Кан 11, само че добави, че екзитполовете не са същинското броене.

Окончателният резултат не се чакат преди края на седмицата, а незабавно избухнаха разправии с партията на Нетаняху " Ликуд ", която предизвести за вероятни опити за подправяне на резултатите.

Петите избори в Израел за по-малко от четири години изнервиха доста гласоподаватели, само че все пак беше регистрирана най-висока изборна интензивност от 1999 година насам.

Рекордното 12-годишно поредно ръководство на Нетаняху завърши през юни 2021 година, когато центристът Яир Лапид и неговият съдружен сътрудник Нафтали Бенет съумяха да създадат съюз, който за първи път включваше арабска партия.

Според социологическите изследвания лагерът на Лапид е на път да вземе 54-55 места, което ще го направи втората по величина партия в Народното събрание.

В предизборната си акция той се опираше на ръководството на стопанската система, както и на дипломатическия си прогрес с страни, измежду които Ливан и Турция. Но това не беше задоволително, с цел да спре десницата.

Кампанията обаче беше доминирана от изключителната персона на Нетаняху, чиито правосъдни борби подхранват безизходицата, блокираща политическата система на Израел, откогато през 2019 година му бяха повдигнати обвинявания в рушвет, машинация и корист с доверие.

Нетаняху разчиташе на поддръжката на Бен-Гвир и сътрудника му крайнодесен водач Безалел Смотрич, които смекчиха някои крайни позиции, само че към момента приканват всеки, който се смята за некоректен към Израел, да бъде изпъден от страната.

Перспективата за държавно управление, включващо Бен-Гвир, някогашен член на Кач, група, включена в описите на Израел и Съединени американски щати за наблюдаване на терористи, който един път е бил наказан за подстрекателство към расизъм, рискува да разтревожи съдружниците, в това число Вашингтон.

Това също по този начин ускори скептицизма на палестинците, че е допустимо политическо решение на спора след акция, която се разви на фона на възходящо принуждение в окупирания Западен бряг, с съвсем ежедневни нападения и конфликти.

" Резултатът от тези избори ще бъде държавно управление, което ще продължи да прави закононарушения против нашия народ, до момента в който блокира хоризонта за политическо решение ", съобщи Васел Абу Юсеф, почитан чиновник на Организацията за избавление на Палестина.

Резултатът може да бъде повлиян от това дали Балад, дребна арабска партия, ще премине прага за влизане в Народното събрание, което може да разклати разпределението на местата и евентуално да попречи на Нетаняху.

Централната изборна комисия съобщи, че не е разкрила никакви признаци за операция и съобщи, че слуховете за хипотетични измами са неоснователни./БГНЕС, Ройтерс

Йерусалим / Израел
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР