Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за

...
Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за
Коментари Харесай

Златен дъжд: Тунинг Ангелкова с 30 000 лв. месечна заплата от Валентин Златев

Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за необятната аудитория получи управителен пост в туристическата компания на милиардера Валентин Златев „ Тера уей инвестмънт груп “, за което към този момент писахме. Преди по-малко от месец – на 17 ноември т.г., Ангелкова беше тихомълком вписана в съвета на шефовете на компанията на някогашния необут на „ Лукойл “ за България, която публично се води благосъстоятелност на записаната в Кипър офшорка „ Тера Уей Холдинг Лимитид “.

 

Чрез юридическа плетеница туристическите сдружения на Валентин Златев стопанисват няколко хотела по Южното и Северното Черноморие и държат концесиите на апетитни плажни линии. Капиталът на „ Тера уей “, където Ангелкова беше назначена в директорския ръб, е 160 млн. лева, излиза наяве от информация в Търговския указател.

 

Според осведомен източник на „ Уикенд “ някогашният министър на туризма ще получава 30 000 лв. месечна заплата във компанията на Вальо Златев.

Трансферът на Николина Ангелова от огромната политика в частния бизнес е подготвян повече от 9 месеца, защото някогашния министър на туризма подписва декларация за влизане в борда на шефовете на „ Тера уей “ още на 1 февруари 2023 година Малко по-късно Валентин Златев трансформира името на туристическата си империя, която е прекръстена от „ Агрохолд “ на „ Тера Уей Инвестмънт Груп “ АД.

Източник на „ Уикенд “ от службите за сигурност разкрива, че обвързаността на Николина Ангелкова с Валентин Златев и ръководените от него финансови капитали с съветски генезис не са останали незабелязани от ДАНС.

Още през септември месец от Държавната организация за национална сигурност са изпратили в прокуратурата обемист отчет, съдържащ данни за корупция в изключително огромни размери с присъединяване на Ангелкова и няколко настоящи чиновници на управителни позиции в Министерството на туризма отпред със заместник-министъра Ирена Георгиева.

Препоръката на ДАНС до прокуратурата е държавното обвиняване да образува инспекция против Ангелкова, защото в качеството си на министър на туризма на 23 април 2018 година тя е подписала контракт за отдаване на концесия на морския плаж Свети Влас на „ Тера тур Сървиз “, а също така е категоризирала два морски хотела на Валентин Златев, заобикаляйки куп административни процедури. Благодарение на бързата категоризация хотелите на Златев са прибрали милиони левове безплатна държавна помощ през 2021 и 2022 година поради коронавирусната пандемия.

Под документите за заплащанията към Валентин Златев подписа си е положила сегашния заместник-министър на туризма Ирена Георгиева, която взаимно с Ангелкова е обект и на друго следствие на прокуратурата поради отпуснати нерегламентирани помощи на обща стойност 150 млн. лева към избрани туроператорски компании и мастити хотелиери, прибрали лъвския къс помощи за сметка на „ дребните риби “ в туризма.

„ По това следствие има данни за управителната роля на Ангелкова в разпределението на помощите. Заместник-минстърката на туризма Ирена Георгиева е одобрявала финансова помощ единствено за хотелиери и туроператори, които са минавали през две компании – медиатори от бизнес кръга на Ангелкова, които са прибирали 20% комисионна “, разкрива осведомен с разработките против някогашната министърка на туризма. Имената на медиаторите се пазят в загадка поради проверяващите дейности, които се водят от способените органи.

Според думите на източника ни от ДАНС, Николина Ангелкова и няколко към момента настоящи чиновници от Министерството на туризма евентуално ще бъдат подведени под правосъдна отговорност с разнообразни претекстове през месец март 2024 година, когато бъде осъществена рокадата в държавното управление и Николай Денков отстъпи мястото си на Мария Габриел.

„ Нарушенията на Ангелкова са най-лесни за доказване – тя е влезнала в борда на шефовете на компания, на която по-рано е разписала концесионен контракт за стопанисване на плажна линия и е категоризирала 2 хотела по бързата процедура, игнорирайки нужните по закон административни стъпки.

Освен клиент на прокуратурата, Ангелкова следва да бъде обект на инспекция и от КПКОНПИ поради финансовите си връзки с Валентин Златев и съществуването на данни за трайна обязаност и произлизащите от това подозрения за корупционни дейности “, споделя осведомен с инспекциите против ексминистърката с хирургически отрязания нос.

Според данни, постъпили при проверяващите, Николина Ангелкова е назначена в управата на туристическата империя на Валентин Златев освен за минали заслуги към просперитета на бизнеса му, само че и с цел да извършва ролята на медиатор сред досегашния началник на „ Лукойл – България “ и високопоставени чиновници от министерството на туризма.

Твърди се, че въздействието на Николина Ангелкова в министерството минава през зам.-министъра Ирена Георгиева, която е на този пост от 2015 година, през Владимир Петров, шеф „ Концесиониране “, Иван Виделов, шеф „ Контрол “ и основния секретар на министерството Мирослава Николова. Всички те не са осъществили надзор по отношение на туристическата компания на Валентин Златев, макар, че през последните 2 година в сдружението на петролния олигарх са настъпили голям брой промени – преобразувания, смяна в собствеността, смяна в ръководството и даже залог на дружество.

Според закона туристическата компания е длъжна да уведоми Министерството на туризма и да изиска позволение за настъпилите промени. „ Възниква обстановка, при която залогополучателят може да стане концесионер на плажни линии, което би нарушило публичния интерес и този на страната “, разяснява проблема с Ангелкова, Валентин Златев и неналичието на надзор от страна на Министерството на туризма източник на „ Уикенд “ от службите за сигурност.

„ Срещу Владимир Петров и Иван Виделов има няколко досъдебни производства за несъблюдение на отговорностите за инспекции и надзор през 2022 година В Министерството на туризма не е бил осъществяван мониторинг на плажовете, което е довело до материални вреди за страната. Няма нито една наказателна клауза и наложена санкция на база премерване на преместваеми обекти, свободни зони и други Срещу Владимир Петров има и произвеждане за подправяне на заповеди на министъра на туризма Илин Димитров, за които някогашния министър самичък е алармирал в прокуратурата “, разкрива осведомен с фрапиращите нередности и корупционни схеми в Министерството на туризма.

Неофициално се твърди, че точно поради трайната обязаност на Николина Ангелкова с някогашния началник на „ Лукойл “ Валентин Златев, кърджалийката е била разжалвана от водача на ГЕРБ Бойко Борисов предходната есен. Тогава Ангелкова изненадващо беше отстранена от депутатските листи на партията. Разправят, че Борисов взел решение да се раздели с Ангелкова, откакто бил осведомен, че някогашната министърка на туризма е получила като подарък от Вальо Златев вкусен имот в Созопол безусловно на метри от морето.

Имотът е разказан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 година, като съгласно документите парцелът е добит от нея против сумата от 557 412 лева, предоставени й като банков заем.

Бившата министърка на туризма е притежател и различен вкусен парцел – тя имала къща с размерите на прогимназия на улица „ Липа “ в столичния кв. „ Бистрица “, а някои подмятат, че в миналото парцелът под имението е принадлежал на Васил Златев, починалият татко на Валентин Златев.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Валентин Златев Тера уей Тера Уей Инвестмънт Груп Агрохолд Тера тур Сървиз ДАНС Ирена Георгиева КПКОНПИ Иван Виделов Владимир Петров Николина Ангелкова министър на туризма

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР