Бившият малтийски премиер Джоузеф Мускат и настоящият вицепремиер Крис Фърн

...
Бившият малтийски премиер Джоузеф Мускат и настоящият вицепремиер Крис Фърн
Коментари Харесай

Мащабен корупционен скандал разтърси Малта

Бившият малтийски министър председател Джоузеф Мускат и актуалният вицепремиер Крис Фърн са измежду десетките хора и компании, упрекнати в границите на скандал с болнична приватизация, който раздруса средиземноморската страна, съобщи Агенция Франс Прес.

Мискат и един от някогашните му министри Конрад Мизи са упрекнати в приемане на подкупи, корупция в качеството им на длъжностни лица и пране на пари, съгласно документи, получени от Агенция Франс Прес късно нощес.

Това е първият път, в който някогашен министър председател на страната ще се изправи в съда по обвинявания в сходни закононарушения.

Бившият началник на кабинета на Мускат – Кийт Скемрби, също е упрекнат в пране на пари, съучастничество в подкупи и корист със служебно състояние.

Фърн, по-рано апетитен за идващ еврокомисар на Малта, и някогашният финансов министър Едуард Скиклуна, сега началник на Централната банка на Малта, са упрекнати също в измами, нелегално заграбване и облаги.

Обвиненията са от понеделник и са кулминационна точка на от дълго време продължаващо следствие, което раздруса издъно малтийския политически хайлайф.

То датира от решение на държавното управление на Мускат от 2015 година да позволи предаване на ръководството на три публични лечебни заведения на частна компания - Vitals Global Healthcare.

Компанията няма предходен опит в здравната промишленост и след 21 месеца продава концесията на друга компания, без да е направила нито една от обещаните вложения.

След тъжба на опозиционната Националистическа партия съд предходната година анулира приватизацията, разкривайки доказателство за измами.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР