Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската
Коментари Харесай

Арестуваха Пучдемон на германско-датската граница

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон, който е търсен от испанската полиция по обвинявания в подстрекаване към протест, е бил арестуван през днешния ден от немската полиция, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
 
Пучдемон е бил арестуван при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия, заяви юристът му Жауме Алонсо Куевиляс.
 
Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, откакто бе арестуван въз основа на европейска заповед за арест при влизането му на немска територия от Дания, осведоми Асошиейтед прес. Снимки на организация ДПА демонстрираха микробус със затъмнени стъкла, с който се допуска, че Пучдемон е дошъл в пандиза в неделя следобяд.

Германски съд евентуално до понеделник ще реши дали Пучдемон да остане в ареста до решението по настояването за екстрадицията му, съобщи Ралф Дьопер, заместник-прокурор на провинцията в Шлезвиг, който е на 60 км от Ноймюнстер.

Испания удостовери, че нейните разследващи и полицейски служби са работили взаимно с немската полиция за организирането на задържането на някогашния каталунски водач. Представител на испанската полиция, поискал анонимност, съобщи пред Асошиейтед прес, че испанският Национален център за разузнаване и полицейски сътрудници от неговия отдел за интернационално съдействие са помогнали на немската полиция да арестува Пучдемон.

В петък бе обявено, че испанският висш съд е издал интернационална заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правораздаването. Преди това съдът удостовери обвиняванията против обвинените по по този начин наречения " сепаратистки развой ". Пучдемон и други районни политици са упрекнати в подстрекаване към протест. Общо съдът издаде шест заповеди за арест.
 
Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври. На територията на Испания е в действие заповед за задържането му. Преди това испанският висш съд още веднъж беше издал интернационална заповед за арест на някогашния районен министър председател на Каталуния, само че след това я отдръпна, с цел да изчака дали ще бъдат доказани обвиняванията. През последните няколко дни Пучдемон бе във Финландия, където участва на съвещание на Народното събрание и изнесе сказка в Хелзинкския университет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР