Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, бивш комунист, който помогна на

...
Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, бивш комунист, който помогна на
Коментари Харесай

Почина бившият италиански президент Джорджо Наполитано

Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, някогашен болшевик, който оказа помощ на страната си да преодолее дълговата рецесия през 2011 година, умря на 98-годишна възраст. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира изказване на кабинета на министър-председателя от петък.

Кабинетът на премиера Джорджа Мелони изрази съболезнованията на италианското държавно управление към фамилията му.

Отбелязва се, че Наполитано построи близки връзки с починалия папа Бенедикт XVI и беше един от дребното, които бяха предизвестени авансово за шокиращата му оставка на през февруари 2013 година

Италианското президентство нормално е най-вече церемониално, само че Наполитано употребява пълномощията си в края на 2011 година, с цел да предотврати рецесията, като назначи някогашния технократ от Европейската комисия (ЕК) Марио Монти да управлява държавно управление след оставката на премиера Силвио Берлускони в спор за съкращения на разноските.

Две години по-късно той излезе от друга задънена улица, когато сътвори огромна коалиция под управлението на лявоцентристкия политик Енрико Лета
 Наполитано остава за втори мандат президент на Италия
Наполитано остава за втори мандат президент на Италия

87-годишният президент откликна на молбата

Наполитано бе определен за невиждан втори седемгодишен мандат през 2013 година ., като се базира на възрастта си.

По време на политическата си кариера , почнала при започване на 50-те години на предишния век, той е избиран в италианския и европейския парламент и е бил вътрешен министър и ръководител на долната камара на Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР