Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се подготвя за политическо завръщане

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се подготвя за политическо завръщане
Коментари Харесай

Стари муцуни, популисти и евроскептици

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони се приготвя за политическо завръщане

© Reuters Още по тематиката
Възкръсването на Берлускони

Бившият италиански министър председател е подготвен за политическо завръщане преди парламентарния избор при започване на идната година
17 ное 2017
Тони Блеър от Италия

Матео Ренци идва на премиерския пост със свръхамбициозна стратегия, която мъчно ще извърши
21 фев 2014
Берлускони загуби, Италия завоюва

Бвшият министър председател не съумя да смъкна държавното управление на Лета и политическото му бъдеще е под въпрос
4 окт 2013 Очаква се дясноцентристите да получат най-вече депутатски места, само че да нямат безусловно болшинство. Италия към този момент е уязвима с третия по величина обществен дълг в света и слаб капацитет за напредък. Това се обрисува като най-важния избор в Европейски Съюз за тази година. На 4 март италианците ще отидат до урните, с цел да изберат държавно управление. Дясноцентристкият блок евентуално ще вземе най-вече депутатски места, само че няма да има безусловно болшинство. И упованията са за нова неустановеност за Европейски Съюз.

Прогнозите за парламент, в който никоя от главните групи няма да реализира работещо болшинство, единствено подхранват неустойчивостта в една страна, чиято стопанска система е от сериозно значение за еврозоната, само че която към този момент е уязвима с третия по величина обществен дълг в света и хронично слаб напредък. Същевременно безработицата остава над 11%, а тази измежду младежите е към 35%.

Без явен победител

Очакванията са, че никой от трите съществени блока - популисткото придвижване " 5 звезди ", ръководещата лявоцентристка Демократическа партия и съюзът на консервативни обединения, няма да може да ръководи независимо. " Италианските избори носят нова неустановеност за Европейски Съюз, защото може да имаме обстановка като тази в Испания или в Германия без явен победител. И това значи дълги договаряния за съставяне на държавно управление, в случай че въобще е допустимо, или отиване на нови избори ", изяснява пред " Капитал " проф. Джовани Орсина от римския университет LUISS Guido Carli.

Но това не е единственият проблем. И в този избор е забъркана избухливата тематика за еврото, която акцентира раздялите в лагера на посочените за спечелили дясноцентристи. През седмицата някогашният италиански министър председател Силвио Берлускони съобщи, че страната не би трябвало да излиза от валутния съюз, което бе последвано от обществено изразено противоречие на неговия главен съдружен сътрудник. В изявление Берлускони уточни, че напускането на еврозоната ще навреди на италианската стопанска система, и разяснява, че съдружникът му – евроскептичната " Северна лига ", към този момент също споделя тази позиция. Бившият министър председател, чиято партия " Форца Италия " е основна за дясноцентристката коалиция, включваща още и крайнодесните " Италиански братя ", увери, че се изрича и от името на водача на " Северна лига " Матео Салвини. Но представител на евроскептичната партия побърза да отвърна, че в случай че десният блок завоюва изборите, ще стартира подготовка за излизане от единната валута. По-рано Салвини разяснява пред в. La Repubblica: " Свободните тълкования на мислите ми ме разсмиват. Оставам уверен, че еврото в тези условия беше неточност, която ще изправим. "

Създалото се комплициране има своето пояснение. " Северна лига в последно време смекчи антиеврориториката си, само че Берлускони може да е преувеличил промяната на тона в опит да успокои и да стимулира умерените гласоподаватели ", обобщава разбор на Reuters. Преди Берлускони е предложил страната да употребява две валути – еврото за интернационална търговия и туризъм и своя парична единица за вътрешна приложимост. Въпреки всички тези закани обаче напускането на еврозоната не попадна в листата с политически цели, контрактуван от десния блок преди няколко дни.

Същевременно популисткото придвижване " 5 звезди ", което е най-популярната единична групировка, последователно отстъпва от предходната си евроскептична позиция, като в този момент неговото управление съобщи, че излизането от еврото към този момент не е измежду политиките му. Това бе разчетено като опит за уверяване на гласоподавателите, че то може да ръководи отговорно.

Въпреки това вероятността евроскептичните партии да пробват да извадят Италия от валутния съюз тревожи финансовите пазари. Италия беше измежду най-проевропейските страни в съюза, само че през последните години стана по-критична към Брюксел. Скорошно изследване на Bertelsmann Foundation демонстрира, че 83% от италианците не са удовлетворени от посоката на Европейски Съюз.

Крехък съюз

Освен че желае овакантяване на еврозоната, Салвини упорства за прецизни ограничения против противозаконната имиграция. Берлускони не стопира да твърди, че твърдата реторика на неговия сътрудник е с чисто изборни цели и " Северна лига " е умерена партия. Но не всички са уверени. Договорките сред двамата водачи са авансово ясни – при победа на дясноцентристите партията с повече гласове ще избере кой да бъде министър председател. В момента " Форца Италия " води с към един процентен пункт пред " Северна лига ". Салвини е претендентът на своята партия за министър председател, до момента в който Берлускони, който не може да заема държавна служба поради присъда за данъчни измами, към момента не е показал име.

" Балансът сред двата съществени дясноцентристки съдружника ще бъде стабилен до изборите, само че по-късно може да се окаже по-крехък, в сравнение с наподобява ", твърди в. Corriere della Sera. Сред значимите тематики, предизвикващи разлики, е с кой външен сътрудник ще ръководят. Салвини изключва всевъзможни сделки с лявоцентристите, само че показва предпочитание да работи с придвижване " 5 звезди ", до момента в който Берлускони декларира, че популистката групировка е главният му съперник.

Междувременно с наближаването на изборите всички съществени партии пробват да завоюват гласоподавателите с обещания, които ще вдигнат бюджетния недостиг. Сред политиките са смяна или анулиране на бюджетните правила на Европейски Съюз, понижаване на налозите и повече разноски за стимулиране на стопанската система. В тази обстановка " Форца Италия " се популяризира като най-умерената мощ вдясно, а Демократическата партия – като най-отговорната. Миналият месец италианският президент Серджо Матарела прикани партиите за " реалистични оферти " за решаването на проблемите на страната в навечерието на изборите. Но не наподобява някой да го слуша. Обещания за милиарди

Дясноцентристкият блок одобри избирателен манифест, съдържащ обещания за понижаване на налозите, непоколебим надзор на имиграцията и анулация на планувано нарастване на пенсионната възраст. " По-малко налози, по-малко администрация, по-малко условия от Европа, повече помощ за нуждаещите се и повече сигурност за всички ", се споделя в манифеста. Експерти предизвестяват, че анулирането на пенсионния закон ще коства милиарди евро на страната, само че " Северна лига " включи отменянето му измежду целите си, защото ограниченията са мощно непопулярни в Италия. Засега няма детайлности по какъв начин дясноцентристите ще компенсират разноските за политиките си, само че те показват, че намаляването на налозите ще усили постъпленията, защото повече хора ще заплащат отговорностите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР