Бившият главен прокурор Иван Гешев все още не е освободен

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев все още не е освободен
Коментари Харесай

Прокурорската колегия още не е гласувала оставката на Гешев, той настоява да го освободят

Бившият основен прокурор Иван Гешев към момента не е освободен от системата на прокуратурата, защото прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет не е гласувала това, а в същото време и не е преназначен на служба в никоя прокуратура откакто бе освободен от поста с декрет на президента.

Гешев е подал молба да бъде осбоводен като редови прокурор и разгласява в профила си във фейсбук заявката си за овакантяване на системата като пита за какво към този момент 9 дни няма изговаряне по него.

" Девети ден Прокурорската гилдия не се произнася по настояването ми за оставка като прокурор. Както е известно, с, по предложение на Пленума на Висш съдебен съвет, бях освободен от длъжността основен прокурор за думите " политически отпадък, оправдавам се за израза ". Това обаче не ме освобождава от длъжността прокурор в Прокуратурата на Република България, защото този акт е от изключителната подготвеност единствено и само на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, а не на Пленума ", показва в обявата Гешев.

 Гешев разгласи, че се отдръпва като прокурор, и даде поръчка за политическа кариера Гешев разгласи, че се отдръпва като прокурор, и даде поръчка за политическа кариера

Той споделя и че е подал оставка пред прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет на 19 юни, като е изразил документално желанието си да напусне правосъдната система.

" Девет дни по-късно по незнайни аргументи няма изговаряне всъщност по отношение на заявката ми за овакантяване. Липсата на съответна реакция е белег за непрофесионално отношение и даже - за незадоволителна подготвеност ", разяснява Гешев в обявата и прикани колегията да го освободи.



" В противоположен случай пораждат разумните въпроси - кой и за какво се опасява от излизането ми от системата на правосъдната власт? И в случай че към момента съм прокурор с цялостни права - дали мога да задържам някого, да вземем за пример някой от разследваните сега политици? Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет дължи всички тези отговори на българското общество ", добавя някогашният основен прокурор.

На днешното постоянно съвещание на прокурорската гилдия Огнян Дамянов взе думата и сподели, че ще разяснява въпроса поради " редица изявления през днешния ден в медиите ".

Той акцентира, че прокурорската гилдия в никакъв случай не е обсъждала и приемала за сведение оставката, подадена от Гешев, както твърди самият Гешев. На второ място той уточни, че прокурор подава оставка с минимум едномесечно предупреждение посредством административния началник.
" Срокът за изговаряне е в границите на един месец - както за Гешев, по този начин и за всички останли прокурори ", акцентира Дамянов. Освен това той уточни, че, " с цел да подаде някой оставка, то той би трябвало да има статус на магистрат ". Дамянов уточни, че заявката на Гешев ще бъде препоръчано на внимание на прокурорската гилдия евентуално идната седмица.

На 19 юни колегията прегледа заявление на Гешев, в което той споделя, че не желае да се връща на работа в прокуратурата и да бъде преназначен на служба. Тогава ръководителят на Комисията за атестирането и състезанията Огнян Дамянов прочете какво тъкмо гласи заявката на някогашния основен прокурор, напомня.

" На 15 юни 2023 година подадох до вас молба за преназначаването на служба " прокурор " във ВКП. Искането за преназначаване бе подбудено от желанието ми при положение на публикуван и обнародван Указ на президента на Република България за освобождението ми " основен прокурор ", в сходство със закона да продължа да работя като прокурор, поради дългогодишния ми стаж в правосъдната система като следовател, прокурор, в това число и на административни длъжности в Прокуратурата ", показва Гешев.

" С оглед настоящите събития, метода на пояснение и използване на Закон за съдебната власт на 16 юни 2023 година и опитите за дискредитиране на постигнатото в Прокуратурата в последните години не искам да продължа да работя като прокурор. Всичко, което заявих, че е задачата на отстраняването ми като основен прокурор пред Пленума на Висш съдебен съвет, (пред очевидно нарушаване на Конституцията на Република България, практиката на Европейския съд по правата на индивида, както и тъпчене на съществени правила на правото), към този момент е действителност ", добавя тогава някогашният основен прокурор.

" Предвид това и с актуалното декларирам, че не искам да бъде преназначаван на длъжността " прокурор " във ВКП и въобще да продължа да работя в Прокуратурата на Република България. Може да приемете горното и като складиране на оставка ", е показал Гешев в писмо до колегията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР