Бившият главен изпълнителен директор на Мастъркард беше избран за президент

...
Бившият главен изпълнителен директор на Мастъркард беше избран за президент
Коментари Харесай

Бившият ръководител на "Мастъркард" Аджай Банга ще оглави Световната банка

Бившият основен изпълнителен шеф на " Мастъркард " беше определен за президент на Световната банка и ще поеме ръководството на световната финансова институция, до момента в който тя се стреми да помогне на страните с ниски приходи да преодолеят задълженията и да се борят с климатичните промени, съобщи " Политико ".

25-членният изпълнителен съвет на банката поддържа Банга в сряда, откакто той обиколи света през последните седмици, с цел да получи поддръжка. Президентът Джо Байдън го номинира през февруари и той беше единственият кандидат за позицията.

Неговият петгодишен мандат ще стартира на 2 юни, се споделя в прессъобщение на Световната банка.

Изборът на Банга не беше единомислещ. Русия, която по-рано съобщи, че обмисля да предложи собствен личен претендент, само че в последна сметка не го направи, се е въздържала от гласуването, сподели човек, непосредствен до процеса на асортимент. Висш чиновник на администрацията съобщи, че гласовете на борда са " строго поверителни ", само че че Банга е " определен с голямо утвърждение ".
Постът президент на Световната банка обичайно се заема от американски жител. Банга има американско поданство, само че е роден и израснал в Индия. " Политико " отбелязва, че Световната банка пробва да се трансформира в преобладаващ състезател във финансирането за климата и да помогне на стопанските системи с ниски приходи да финансират прехода към по-чисти енергийни източници и индустриални процеси.

Но тези цели ще костват трилиони долари, които акционери като Съединени американски щати и Европейския съюз нямат предпочитание да похарчат сега. Нещо повече, банката би трябвало да се бори и с други неотложни потребности, пред които са изправени най-бедните страни в света, в това число възходящата продоволствена неустановеност и неустойчивите равнища на дълг.

 Световната банка разгласи наследника на класацията Doing Business Световната банка разгласи наследника на класацията Doing Business

" Аджай схваща, че провокациите, пред които сме изправени - от битката с климатичните промени, пандемията и неустойчивостта до премахването на крайната беднотия и насърчаването на споделения разцвет - са надълбоко преплетени ", сподели министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън в изказване.

Банга беше президент и основен изпълнителен шеф на " Мастъркард " от 2010 до 2020 година и остана изпълнителен шеф на компанията за една година по-късно. Той напусна, с цел да се причисли към " Дженерал Атлантик ", една от най-големите частни капиталови компании в света, където работи като заместник-председател.

Настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас разгласи по-рано тази година, че ще се отдръпна през юни. Малпас беше номиниран от тогавашния президент Доналд Тръмп през 2019 година и определен за петгодишен мандат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР