Бившият главен изпълнителен директор на Ауди“ обжалва присъдата си за

...
Бившият главен изпълнителен директор на Ауди“ обжалва присъдата си за
Коментари Харесай

Бившият шеф на „Ауди“ обжалва присъдата за дизелгейт

Бившият основен изпълнителен шеф на „ Ауди “ апелира присъдата си за абсурда с измамите с нездравословни излъчвания " дизелгейт ", който раздруса автомобилната промишленост, заяви немски съд.


Миналата седмица Руперт Щадлер, най-високопоставеният някогашен началник, приет за отговорен в сагата, получи условна присъда от една година и девет месеца и санкция от 1,1 млн. евро.

Той избегна пандиза, откакто подписа съглашение за признание на виновност, в което призна, че е направил машинация по немарливост.

Говорител на окръжния съд в Мюнхен обаче съобщи, че 60-годишният мъж апелира присъдата, без да показва основанията за това.

Германският авто колос „ Фолксваген “, измежду чиито дъщерни сдружения са „ Порше “, „ Ауди “, „ Шкода “ и „ Сеат “, изпадна в рецесия, откакто през септември 2015 година призна, че е конфигурирал програмен продукт за манипулиране на равнищата на излъчванията в 11 милиона дизелови автомобила по света.

Така наречените устройства за понижаване на нездравословните излъчвания са предиздвикали колите да наподобяват по-малко замърсяващи при лабораторни проби, в сравнение с са били в реалност.

Щадлер бе изправен пред съда през 2020 година и в началото отхвърли обвиняванията, а през май реши да подписа съглашение за признание на виновност.

Той призна, че е пропуснал да осведоми бизнес сътрудниците си, че колите с устройства, намаляващи индикаторите, към момента излизат на пазара, даже откакто абсурдът е станал обществено притежание.

„ Фолксваген “ постоянно е упорствал, че измамата с дизеловите мотори е дело на шепа чиновници на по-ниско равнище, които са работили без знанието на началниците си.

Самият Щадлер не е упрекнат в подбуждане към машинация.

Двама съподсъдими - някогашният управител на „ Ауди “ и „ Порше “ Волфганг Хац и инженер на „ Ауди “ също апелират присъдите си, заяви съдът.

Подобно на Щадлер, предходната седмица те получиха условни присъди и санкции.

В случая с Хац обаче прокурорите също апелират присъдата на съда.

Първоначално те желаеха затвор за изпълнителния шеф, който призна пред съдиите, че е оказал помощ за инсталирането на програмен продукт за машинация с излъчванията.

Преди да бъдат прегледани жалбите, съдът ще изготви цялостното си документално решение, като срокът за това е до април идната година. Отводите ще бъдат прегледани от висшия углавен съд на Германия.

Сагата " дизелгейт " шокира Германия и коства на „ Фолксваген “ милиарди евро под формата на санкции, правосъдни разноски и компенсации, основно в Съединени американски щати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР