Бившият футболист на Черно море Роман Керековски се връща в

...
Бившият футболист на Черно море Роман Керековски се връща в
Коментари Харесай

Футболист се връща от САЩ и събира славно поколение на Черно море

Бившият футболист на Черно море Роман Керековски се връща в околните дни от Съединени американски щати и ще събере на вечеря юношите старша възраст на клуба, които през 1976 година станаха вицешампиони на България.

Този триумф и до момента е максимален за тази възраст на „ моряците “, макар че през 1998-а достижението е изравнено. Тогава, обаче купата и медалите се разпределят след директни елиминации и мачове във крайна четворка, до момента в който през 1976 година Черно море е част от „ А “ републиканска група, в която 18-те тима се срещат всеки против всеки, сходно на предстатвителния отбор.

„ Моряците “ играят 34 мача и се окичват със сребро. Старши треньор на вицешампионите е Иван Василев, капитанската лента носи Роман Керековски, а стожер в отбраната е Вахан Ангатян.

„ Разполагах с доста добър тим от можещи и дисциплинирани футболисти, както и с прелестен колектив. Играехме преди дуелите на мъжете и считам, че постигнахме максимума в оня сезон. Шампион стана Ботев (Пловдив), в който блестеше Георги Славков, господ да го елементарни. Истински виртуоз и не бе мъчно да се допусна, че ще стигне надалеч във футбола “, връща се обратно във времето пред „ Петел “ Иван Василев.

Той добави, че за премия са го създали треньор на мъжете на Черно море и незабавно е взел при батковците Керековски и Ангатян.

„ На двамата им бе мъчно да се наложат, тъй като в отбрана бяха имена като Тодор Марев, Иван Иванов, Георги Жеков, Иван Андреев-Мирона и Димо Денев. Специално Ангатян бе доста надарен, само че учеше в Морското учебно заведение и идваше единствено един път седмично на подготовка, до момента в който ние тренирахме два пъти дневно. Шефът на Морското контраадмирал Станчев пристигна при мен и ми сподели: „ Ангатян или ще играе футбол, или ще учи. “ Тогава споделих на Вахо да избере учебното заведение, тъй като футболът е до време, а животът - дълъг. Радвам се, че ме послуша и съумя в живота “, добавя Василев.



Местната преса също отдава дължимото на вицешампионите. Във вестник „ Народно дело “ спортният публицист Иван Бангьозов помества огромен материал със заглавие „ Младите футболисти на Черно море – вицешампиони “, съпроводен с обстойно мнение на Иван Василев.



„ Сребро с цената на злато “ пък е заглавието в обявата на вестник „ Полет “. „ Възпитаниците на треньора Иван Василев, юношите старша възраст на сдружение Черно море, се окичиха със сребърните медали, откакто като пет кръг от началото някои авансово ги бяха причислили към „ новобранците “,пише огромният публицист Жеко Станев. Последният дава и мнение на гостите в редакцията – Иван Василев и играчите му Роман Керековски, Иван Христов, Георги Йорданов, Любен Трайков и Светозар Маринов.

За сребърните отличия „ моряците “ са наградени с по един часовник от Община Варна.

---

На фотографията: Юношите старша възраст на Черно море - вицешампион през 1976 година. Най-горе първият вляво е Роман Керековски, четвъртият е Вахан Ангатян, а петият - Иван Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР