Бившият футболист и ръководител на Левски Христо Йовов даде интервю

...
Бившият футболист и ръководител на Левски Христо Йовов даде интервю
Коментари Харесай

Христо Йовов: Сините ще имат претенции за титлата

Бившият футболист и началник на Левски Христо Йовов даде изявление пред " Тема Спорт ", в което разяснява триумфа на " сините " за Купата на България. Бижутера, както е прочут измежду почитателите, уточни какво е трансформирал Станимир Стоилов и какво би трябвало да усъвършенства в отбора за присъединяване в европейските клубни шампионати.

Г-н Йовов, справедливо ли Левски завоюва купата на България?

- Да, изцяло и изрично. С оглед на показаното от двата тима във финала, " сините " победиха справедливо с купата.

Какво ви направи усещане в дуела?

- Напълно тактически изкусен мач от Станимир Стоилов. Това по-скоро беше надиграване сред треньорите, в сравнение с сред двата тима. Може би от това не бяха удовлетворени почитателите - слабата ефикасност, само че по-скоро беше тактическо надхитряне.

ЦСКА изигра слаб мач и не заплаши нито един път младия Пламен Андреев. Това защо приказва - за едва нахлуване на " алените " или за отлична игра в отбрана на " сините "?

- С оглед на играта на Левски и схемата, на която бе заложил Станимир Стоилов, то предполагаше за по-малко положения за противниковото нахлуване. Левски работи с 3-5-2 и това е повода ЦСКА да не сътвори рискове. Според мен и " алените " играха с доста отбранителна тактичност. Така ги видях нещата.

Може ли да отличите някой състезател от Левски за представянето му на финала?

- В този мач мъчно може да се отличи някой с представянето му на терена. Левски игра като тим и няма по какъв начин да посочим обособен футболист, да разпознаваем характерност. " Сините " действаха по-правилно и изцяло справедливо завоюваха. Всъщност, по този начин е и цяла пролет - не зависи от нито един футболист.

Каква е ролята на зимните попълнения, откакто видяхме, че за попадението комбинираха Филип Кръстев и Илиян Стефанов?

- Няма по какъв начин да не се каже, че се показват доста добре. Но особено за гола във финала, той стана след неточност на централния бранител на ЦСКА Томас Лам. Не беше плод на някаква композиция. Но като цяло новите попълнения са на равнище, а особено за последния мач тактическото надиграване бе извоювано от Станимир Стоилов. Той надхитри Алън Пардю.

След като Левски завоюва квота за евротурнирите, би трябвало ли към този момент да гледа напълно към идната акция?

- Според мен не би трябвало третата позиция да е задачата в този момент. Да, хубаво би било Левски да приключи в челото на шампионата и да завоюва бронзовите медали. Но " сините " реализираха задачата да играят в Лигата на конференциите. Може би в този момент би трябвало да се даде късмет и на футболистите, които досега са играли по-малко.

В момента се вижда сплав сред чужденци и млади български играчи, както бе по време на Синята приказка. Може ли да създадем паралели сред тези времена - вие бяхте от основните настоящи лица в предходния мощен интервал на " сините "?

- Разбира се, че е допустимо, само че съгласно мен не трябва още да не избързваме със протичащото се в клуба. В Европа би трябвало да се поработи повече не е належащо да се чакат доста огромни неща и да се хранят нереални очаквания. През тази година Левски реализира много, само че е рано да се дават оценки или съпоставения. Дано се направи тим, който да е задоволително конкурентен за нещо по-голямо в евротурнирите.

Като гледате в този момент Левски, може ли отборът да е конкурентен за купата?

- Абсолютно. Ако съумеят да намерят и средства за по-класни футболисти, отпред със Станимир Стоилов това е допустимо. Със сигурност считам, че " сините " ще имат искания за купата.

Какво е мнението ви и за първия летен трансфер на Левски - Ивелин Попов?

- Доказан футболист. През последните години не влиза доста в новините, само че сигурно ще е от изгода за Левски. Показал и потвърдил е класата си. Оттук нататък би трябвало да се види в каква форма е и нека помогне, имам вяра в това. Но е на такава възраст, с която би трябвало да се внимава.

Цялостно какво промени Станимир Стоилов след завръщането си в Левски, откакто началото на сезона бе доста тежко?

- На първо място, метода на игра. Затова се заплащат толкоз огромни суми на положителните и можещи треньори. Организацията се промени и това са нещата, които дават преимущество. Но Мъри е потвърдил, че може да работи на равнище и резултатите са на разположение. Чудесно е, че се дава късмет на младите футболисти. Ако желаеме да вадим артикул от школата, би трябвало да се дава опция на юношите на клуба. Доказателство за положителните неща, които се случват в Левски е връщането на почитателите на стадиона.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР