Бившият френски президент Никола Саркози стана обвиняем в разследването за

...
Бившият френски президент Никола Саркози стана обвиняем в разследването за
Коментари Харесай

Саркози с обвинение и под гаранция

Бившият френски президент Никола Саркози стана обвинен в следствието за нелегално финансиране на акцията му през 2007 година от режима на Муамар Кадафи, заяви Франс прес, като се базира на правосъден източник.

Съдът го освободи под гаранция след два дни, през които бе арестуван под стража и разпитан в централата на антикорупционната полиция в Нантер, покрай Париж.

Саркози е обвинен за „ пасивна корупция, нелегално финансиране на предизборната му акция и укриване на информация за корист с либийски публични средства “. Той е обвинен, че е употребявал нелегално финансиране от режима на Кадафи.

Като президент Саркози взе участие в свалянето на Кадафи през 2011 година след къс „ меден месец “ с диктатора през декември 2007, който бе на аудиенция в Париж след 34-годишно спиране. Сегашният скандал слага френската интервенция в Либия в напълно друга светлина.

Разследването на либийското финансиране стартира през април 2013 година – то е за дейна и пасивна корупция (даване и взимане на подкупи), търговия с въздействие, имитация и потребление на имитации, корист с публични активи и пране на пари, съучастничество и укриване на тези закононарушения, отбелязва „ Фигаро “.

Бившият президент към този момент беше в така наречен спекулация за подслушване и прокуратурата за финансови закононарушения изиска ефикасна присъда. Той има и друго обвиняване – по абсурда „ Бигмалион “ за финансирането на втората му акция през 2012 в президентските избори, които загуби.

Няколко либийски някогашни висши представители и френсо-ливанският медиатор Зиад Такидин удостоверяват, че е имало нелегално финансиране на акцията на Саркози. Други либийски високопоставени лица, както и Саркози отхвърлят.

Бившият вътрешен министър на Сарко – Брис Ортфьо, също беше разпитан и написа по-късно в обществените мрежи: „ Дадените обяснения би трябвало да прекратят поредицата от неточности и неистини “ L.

Разследващите желае да разпитат още двама свързани със слечая: медиаторът Алксандър Джури, задържан във Англия, която отхвърля да го екстрадира, и някогашният правилен човек на Кадафи Бешир Салех, който живее в заточение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР