Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира бюджета за идната година

...
Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира бюджета за идната година
Коментари Харесай

Симеон Дянков обясни с конкретно ястие какво мисли за бюджета на Василев

Бившият финансов министър Симеон Дянков разяснява бюджета за идната година на страната. 

Изглежда по този начин все едно заран на закуска имате торта „ Гараш “ и по-късно нямате никаква храна за обяд, вечеря и за идващите дни. Харчи се внезапно всичко. Проектобюджет 2024 е безусловно нереалистичен в приходната си част, никога няма това да се извърши “, разяснява той пред bTV.

„ Обещават се тези захаросани произведения първоначално, по-късно до март-април ще се види, че този бюджет не може да се извърши. Европейска комисия идва през април с прогнозата си за еврозоната. Още на 15 януари ще знаем и годишната инфлация, и недостига и още тогава ще е ясно, че няма да влезем в еврозоната. Официално ще го знаем през април, само че времето за диалози за нов финансов министър е 15 януари “, добави Дянков.

Според него в Бюджет 2023 Национална агенция за приходите би трябвало да съберат 35 милиарда лева доходи до края на годината, само че за момента липсват 2 милиарда лева, които по думите му няма да бъдат събрани.
 „ За идната година се оферират 41 милиарда лева събираемост от Национална агенция за приходите, което е с 25% годишен напредък. С други думи стопанската система ще пораства общо с 8% в номинал – инфлация плюс стопански напредък, и по някакъв метод те си показват, че с 25% ще се усилят приходите. Как? Инфлацията за тази година е 8,5%, икономическият растеж – към 2%. Понеже за идната година са по-ниски, ще има още по-голяма дупка в бюджета “, изясни някогашният финансов министър.

Според Симеон Дянков ще влезем в еврозоната най-рано през 2027 година

„ Финансовият министър би трябвало да е по-смел и да върне ставките на Данък добавена стойност на предпандемичните критерии, в това число и за ресторантьорите. Така се получават спомагателни 650 млн. лева годишно по сметките на финансовото министерство. Ако няма връщане на Данък добавена стойност на 20%, тогава няма да има Мездра, „ Хемус “, сподели още Дянков.

Той дефинира кабинета „ Денков “ като държавно управление на „ Лукойл “. По думите му спомагателните пари за бюджета се намират точно в компанията.

„ Дори за 2022 година „ Лукойл “ ни дължи 600-800 млн. лева корпоративен налог. Дерогацията би трябвало да падне незабавно, няма никаква заплаха. С дерогация цените у нас на нефтените артикули са почти на европейско равнище, в това време „ Лукойл “ е направил към 3 милиарда $ облага единствено за 2022 година, тя идва от нашите джобове и излиза на открито “, уточни Симеон Дянков.

По думите му горива, различни на съветските, могат да се намерят в границите на две до три седмици.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР