Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов отговори на Кирил

...
Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов отговори на Кирил
Коментари Харесай

Горанов отвърна на Петков за списъка: Претопля се темата с Божков, която е от 2020

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов отговори на Кирил Петков ден откакто министър председателят разгласи, че той е едно от имената в листата с 19 души, свързани с корупционни практики в България.

В изявление за Нова ТВ Горанов съобщи, че се „ претопляла “ тематика, която била настояща при започване на 2020 година – за срещите му с Васил Божков в Министерството на финансите и за информацията, че предприемачът с ползи в хазарта е ощетил страната със 700 милиона лв. поради променено законодателство.

„ Какво стана, като се разбра, че има проблеми с Божков? Той се укри, той би трябвало да е в листата на Петков “, сподели някогашният министър. Попитан обаче за какво прокуратурата не си е свършила работата още тогава по отношение на него, той отвърна, че „ тя няма какво повече да направи от това да проверява и да вземе пояснение от лицата, свързани с тези случаи “.

„ Прокуратурата не се е отказала, води инспекция по проблема. Премиерът би трябвало да знае, че по сигнал на БОЕЦ са разпитани лица, разпит е извършен с министъра на финансите Горанов няколко пъти в прокуратурата. Премиерът и описът му съставляват спешен пиар “, счита Горанов.

В събота пред Нова ТВ Петков съобщи: „ За Владислав Горанов, питаме дали по информацията от Васил Божков, че персонално са му носени пари, е направено всичко за следствието. Не споделяме дали е отговорен или не, а в случай че имаме очевидец, какво е направила прокуратурата по тази тематика? ".

„ Не съм обиден от това, че Кирил Петков претопля една тематика, която към 2020 е настояща - обвиняванията на Божков към Борисов, Горанов, Менда Стоянова и други хора. Разочарован съм, че министър-председателят толкоз лековато борави с обстоятелства и с тематиката за разделянето на управляващите “, твърди някогашният финансов министър, като добави, че инспекцията на спецпрокуратурата не била прекъсната.

Горанов и ГЕРБ са упреквани, че са разпъвали „ чадър “ над Божков, а самият предприемач, който е с 19 обвинявания и се намира в Дубай, съобщи, че е носел кеш на Горанов в Министерството на финансите. Така, съгласно думите му, си плащал „ такса успокоение “.

„ Това е история от 2013 година, тъй като през 2014 даже не е имало облагане на
хазарта поради пропуски в законодателството. Твърдението, че някой целеустремено го е трансформирал в интерес на Божков, не е правилно. Комисията по хазарта през 2014 започват с избрани правила за съответната игра и те не престават за всички години, до момента в който не получихме сигнал от неговия бизнес сътрудник (б.а. – Цветомир Найденов). Тази комисия е от представители на разнообразни институции – Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на правораздаването, тя е групов орган. За страдание, министърът на финансите няма опция да управлява и сменя решенията на комисията. Сменили са се трима ръководители на комисията от този момент, това е неуспех на страната, който ще се проверява “, изясни Горанов своята теза.

Той не отхвърли, че диалозите, публикувани от Божков, са с негово присъединяване. „ Възможно е. Със сигурност сме си говорили нееднократно, не го отхвърлям. Той беше сериозна фигура в хазартния бизнес, само че постоянно сме говорили за промени в законодателството за целия
хазартен бизнес и за смяната в механизма на рекламата – и двете не се случиха. В Министерството на финансите се срещахме “.

Горанов твърди, че не вземал пари от Божков: „ Не, не ми е предложил “. Нямал визия и коя е Мата Хари, за която се твърди, че е направила фотосите с пачките и кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов. „ Може да е колаж “, разяснява някогашният министър.

Според него Делян Пеевски заслужавал да е в Народното събрание, тъй като „ всеки, който получи поддръжката на жителите, има място в Народното събрание “.

Той разяснява и тематиката с автомобила, който е лизингован на негово име и търсен от „ Интерпол “. С колата Горанов съумя да мине сръбската граница в края на 2021, като беше позволен от граничните служители на реда, без да бъде спрян. В момента тече инспекция. „ Колата не е моя, аз съм ползвател на лизинг. Второ, не е открадната, а оповестена за търсене. Експертизата на ГДНП сподели, че автомобилът не е манипулиран. Как може да издигнат обвиняване на един ползвател? За мен въпросът ще завърши в границите на производството “, сподели Горанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР