Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници

...
Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и някогашният началник на „ Булгаргаз “ в кабинета „ Петков “ Людмил Йоцов, са упрекнати за причиняване на вреди на държавния газов снабдител. Тримата са получили обвиняванията си тази заран в Националната следствена работа (НСлС), предадеБГНЕС.

Обвиненията против тримата са свързани със закупуването на газ за потребностите на „ Булгаргаз “ от медиатори, в това число от компанията „ МЕТ Енерджи “, чийто шеф е бил Людмил Йоцов, малко преди държавното управление на Кирил Петков да го назначи за началник на държавната газова компания.

" Каквото и да има като произвеждане, няма никакъв проблем. Нямам виновност. В рамките от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е спазен напълно публичният интерес ", разяснява Александър Николов, откакто бе разпитан в Националната следствена работа.

" Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от " Газпром " и Русия, и по тази причина. За повдигнати обвинявания и за юридическата част, няма смисъл да се приказва. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави все още. Има рекламация към мен по тази линия ", разясни Николов.

" Делото не може да се разяснява и не сме осведомени с делото ", съобщи адвокатката на Николов - Ина Лулчева.

Разработката, по която са упрекнати тримата, е стартирала още през лятото на предходната година от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след прекъсването на доставките от „ Газпром “ за България в края на април страната ни е купувала още веднъж съветски газ, само че този път през медиатори, което е оскъпило цената на газа с към 30%.

Установено е, че през май месец 2022 година близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания „ МЕТ Енерджи “. Агентите на контраразузнаването и следователите считат, че някогашният енергиен министър Александър Николов, неговият заместител Данаил Николов и шефът на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов съзнателно са оставили страната без различни доставки, с цел да може да сключат контракти с частната компания, която авансово е договорила закупуването на спомагателни количества газ от „ Газпром “.

Така се оказва, че в първите месеци след прекъсването на газ от Русия за България, страната ни е купувала още веднъж съветски газ, само че през медиатор, от което „ Булгаргаз “ е претърпял вреди в размер на десетки милиони лв..

Обвиненията на Софийската градска прокуратура против някогашен министър от държавното управление „ Петков “, някогашен заместник-министър и някогашния началник на държавния газов снабдител „ Булгаргаз “ идват единствено три дни след визитата на основния прокурор Иван Гешев в Съединените щати.

Една от тематиките, които Гешев разисква във Вашингтон, бе точно засилващото се зловредно съветско въздействие над България след началото на войната на Русия против Украйна.

Според обвинител №1, съветският напън към този момент не се показва единствено посредством типичен шпионаж, а посредством въздействие върху политическия развой в страната, медиите, както и посредством стопански механизми.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР