Бившият директор на черногорската полиция Веселин Вельович бе арестуван тази

...
Бившият директор на черногорската полиция Веселин Вельович бе арестуван тази
Коментари Харесай

Арестуваха емблематичен бивш директор на полицията в Черна гора

Бившият шеф на черногорската полиция Веселин Вельович бе задържан тази заран при интервенция на Специалния полицейски отдел по разпореждане на Специалната държавна прокуратура. Арестът, сбъднат благодарение на ЕВРОПОЛ, е по съмнение за основаване на незаконна организация, корист със служебно състояние и контрабанда.

Министър-председателят в механически мандат Дритан Абазович написа в Туитър: „ Ръката на справедливостта най-сетне доближи Веселин Вельович “. Гражданското придвижване УРА (на Абазович) приветства ареста на някогашния полицейски необут и съобщи, че предизвиква Специалната държавна прокуратура да стигне до върха на незаконната пирамида.

Веселин Вельович оглавява полицейската администрация в интервала  2007  -  2011 година, а по-късно и сред 2018 година и 2020 година От 2020 година е на работа в президентството при Мило Джуканович. По време на кариерата си отпред на бранша за сигурност Вельович постоянно бе упрекван от опозиционни партии и неправителствени организации в непрозрачни дейности, корист с власт и безусловна преданост към президента Джуканович. 

Веселин Вельович е знакова фигура в новата история на Черна гора. През 1995 година той е назначен за пълководец на Специалния антитерористичен отряд, а при започване на 1998 година, по време на политическите разтърсвания сред Мило Джуканович и тогавашния президент Момир Булатович, той изиграва основна роля по време на бурните демонстрации на 14 януари. Тогава Вельович и неговият отряд не разрешават на протестиращите да влязат в постройката на държавното управление, напомнят черногорските медии. 

Вельович е пълководец на антитерористичния отряд до 2005 година  и има многочислени специализации в чужбина за битка против тероризма като световно предизвикателство и опасност за сигурността. Той е притежател на най-високите оценки за заслуги в региона на защитата. 

Зад ерата на Веселин Вельович остава поредност от „ неразкрити убийства, набези против публицисти и други закононарушения, разяснява порталът „ Виести “. И прибавя: „ Това е и интервалът на стремглав напредък на черногорските проведени незаконни групи, които са приети за една от най-големите закани на незаконната карта на Европа “.

И до през днешния ден остава неразкрито убийството на основния редактор на „ Дан “ Душко Йованович, осъществено през май 2004 година За този случай Вельович твърди, че е бил оперативно оголен, само че и „ окончателно изгубен заради професионалната непросветеност на тогавашния прокурор “. Поръчителите и директните реализатори по този начин и не са открити съвсем 20 години по-късно.

Всекидневникът „ Дан “ упреква и до през днешния ден „ дългогодишното ръководство на режима на Движение за права и свободи, олицетворяван от Мило Джуканович,  които „ въз основа на изказванията на доста участници, са попречили следствието на това закононарушение на всички равнища. “

През 2013 година някогашният служител на реда Браюшко Браюшкович упрекна Веселин Вельович в хипотетичното образуване на „ черните тройки “, бойни групи за заплашване на непослушни публицисти и несъгласни с властта, припомниха през днешния ден черногорските медии. Тези изказвания остават недоказани, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР