Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който преди година беше

...
Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който преди година беше
Коментари Харесай

Пеевски заведе дело в САЩ срещу санкциите си по Магнитски


Бившият народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който преди година беше по световния закон “Магнитски ”, е завел дело против американската финансова министърка Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен, заяви в петък.

Това излиза наяве от подаден от американските му юристи на 6 август иск в Окръжния съд за столичния окръг Колумбия, с който изданието се е срещнало. Ответници по делото са още ръководените от Йелън и Блинкен институции, Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) и двама други високопоставени американски чиновници. Освен Пеевски, като ищци са посочени и общо шест компании.

Пеевски претендира пред американския съд, че повече от година след санкционирането му, Вашингтон не му е дал никаква информация, въз основа на която е изработен изводът, че българският политик.
Ролята на спецпрокуратурата
Един от причините, застъпени в желае, се основава на инспекция във връзка със глобите, наложени по “Магнитски ” на Пеевски и считания за непосредствен до него някогашен зам.-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков.

Адвокатите на някогашния народен представител показват, че “твърде общите формулировки на обвиняванията разочароваха българските управляващи, които без значение проверяваха изказванията и заключиха, че няма безусловно никакви доказателства по което и да е от обвиняванията в прессъобщението на Държавния департамент ”.

Те упорстват Окръжният съд за окръг Колумбия да разгласи наложените на Пеевски наказания за противозаконни и да ги анулира, защото настояват, че клиентът им е станал жертва на “действия на организация, констатации и изводи, за които се счита, че са случайни ”.

“Дневник ” отбелязва, че всъщност искът съставлява обжалване на административна процедура и делото би могло да завърши със правосъдна заповед американските управляващи да дават желаната от Пеевски информация. Другият вид е съдът да одобри, че американските институции не са длъжни да дават данните, въз основа на които постановат наказания по закона “Магнитски ”.
Проблемите на Пеевски
От материалите по делото излиза наяве още, че българският политик твърди, че от юли 2021 година несполучливо пробва да се снабди с публично пояснение за основанията на дейностите против него, както и с доказателства в поддръжка на изказванията на Съединени американски щати.

“В резултат на дейностите на OFAC ищците в действителност са отрязани от по-голямата част от световната финансова система ”, се споделя още в желае, с уточнението, че интернационалните институции отхвърлят взаимни действия с Пеевски и шестте компании, посочени като ищци, “от боязън да не бъдат подложени на надзор от страна на OFAC ”.

През юли 2021 година Делян Пеевски беше глобен по световния закон “Магнитски ” поради данни за присъединяване в корупционни схеми. Освен на Илко Желязков, такива наказания бяха наложени и на обвинения по редица обвинявания в България предприемач Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане в Съединени американски щати тогава беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Веднага след оповестяването на американските наказания, българската прокуратура стартира инспекции. На 21 юли основният прокурор Иван Гешев беше запитан по време на свое чуване в Народното събрание дали има формирано дело против Пеевски по този мотив. Той отговори, че по тематиката и не е осведомен.

Шест дни по-късно шефката на към този момент закритата спецпрокуратура Валентина Маджарова заяви, че инспекцията против Пеевски и Желязков е прекъсната. Това съответства с рождения ден на фрагмента на Движение за права и свободи. Седмица по-късно юристите му са внесли желае в американския съд.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР