Бившият депутат Георги Кадиев коментира актуалната ситуация с цените на

...
Бившият депутат Георги Кадиев коментира актуалната ситуация с цените на
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Държавата може да компенсира и регулира цената на тока по различни начини

Бившият народен представител Георги Кадиев разяснява настоящата обстановка с цените на тока в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" На пазара на газ сега се случва това, което преди 10 години се случваше на пазара на електрическата енергия. Освобождаване на пазара и все по-малък монопол. " Булгаргаз " имаше съвсем монопол допреди година-две. В момента се преразпределя пазара. Дали " Булгаргаз " е правил някакви покупко-продажби на занижени цени, каквито са обвиняванията, дали е изкарвал газ от запаса в Чирен и го е продавал още веднъж на занижени цени, за жалост нито аз, нито никой може да каже. След като министърът на вътрешните работи твърди, че има нещо неправилно, в това число с присъединяване на специалисти на КЕВР, може и да има нещо неправилно. Ще би трябвало обаче да се потвърди ", сподели той.

По думите му, страната може да компенсира и контролира цената на тока по разнообразни способи. " Много страни подхващат ограничения. Едните са фискални - т.е. дали ще са обезщетения, дали ще давате по 100 евро на домакинство, като го вършат в Белгия или в Гърция. Вторият тип са регулаторни, които на мен в България ми липсват. От първите има, само че вторите липсват. Например понижаване на налози - в Европейски Съюз към 17 страни са понижили Данък добавена стойност на ел. сила, парно и газ, а две страни са го премахнали напълно Чехия и Кипър. Това е нормална процедура, а при нас не е направено, не ми е ясно за какво. Друга регулаторна мярка е намаляването на такса транспорт и достъп, което се направи в Гърция и Франция. В Унгария пък Орбан постави таван на цените на горивата. Всичко това е безусловно реализируемо и у нас. Европейската комисия излезе с решение, че в тази обстановка могат да се вземат такива ограничения, даже да не са законосъобразни ", сподели още Кадиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР