Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви пред Световния

...
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви пред Световния
Коментари Харесай

Кисинджър: Киев трябва да е в НАТО, а Москва да може да се върне към международната система

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър съобщи пред Световния стопански конгрес в Давос посредством видеовръзка, че е трансформирал мнението си по отношение на присъединението на Украйна към Северноатлантическия алианс и в този момент счита, че страната би трябвало да бъде призната в НАТО в бъдеще.

" Преди тази война бях срещу участието на Украйна в НАТО, тъй като се опасявах, че ще стартира развой, който следим в този момент. Сега, когато той е достигнал това равнище, концепцията за неутрална Украйна при тези условия към този момент няма смисъл. В последна сметка... тя би трябвало да получи гаранции от НАТО, без значение от формата, под която НАТО ги дава. Сега присъединението на Украйна към НАТО би било верен резултат ", съобщи Кисинджър.

Преди това той се застъпваше за неутралния статут на Украйна и смяташе, че тя не би трябвало да взе участие във военни съюзи.

Той също по този начин съобщи, че на Русия би трябвало да се даде опция един ден да се причисли още веднъж към интернационалната система. Това, съгласно него, " може да накара Русия да преоцени историческата си позиция, която е композиция от привличане към културата на Европа и боязън от владичество на Европа ".

" Това може да се стори доста безпричинно на нациите, които бяха подложени на съветски напън през по-голямата част от интервала на Студената война ", съобщи Кисинджър, като добави, че с цел да се избегне ескалация на спора с нуклеарната мощ, Западът би трябвало да продължи да контактува с Русия и да не я оставя да почувства, че войната се е трансформирала във " война против самата Русия ".

" Унищожаването на Русия като страна, която може да организира лична политика, ще отвори голямата й територия с нейните 11 часови зони за вътрешни спорове и за външна интервенция в миг, когато на територията ѝ има 15 000 и повече нуклеарни оръжия. "

" Ето за какво имам вяра в разговора с Русия, до момента в който войната продължава, в прекратяването на бойните дейности, когато бъде достигната предвоенната линия, и в продължаването на процеса на разискване от страна на Европа, Америка и Русия... като изискванията на наказания и различен напън ще бъдат непокътнати до постигането на дефинитивно решение. "

В края на май предходната година Кисинджър предложи на Киев да се съгласи на някои териториални отстъпки в името на спокойно съглашение с Русия. Украинският президент Володимир Зеленски обаче разкритикува предлагането.

Кисинджър съобщи, че за възстановяване на връзките сред двете най-големи стопански системи в света са нужни лимитирани и съответни стъпки както от страна на Съединени американски щати, по този начин и от страна на Китай. В по-дългосрочен проект той съобщи, че Вашингтон и Пекин би трябвало да преценяват рисковете от спор сред две нуклеарни страни.

" Всяка от страните би трябвало сама да обмисли по какъв начин може да се оправи със опасността за човешкото оцеляване от разрушителната мощ на оръжията, съчетана с превръщането им в съвсем съзнателни благодарение на изкуствени разсъдък при използването им ", сподели Кисинджър.

По отношение на Тайван Кисинджър съобщи, че и двете страни би трябвало да заобикалят дейности, които допускат " неизбежна кавга ", и да охладят заплашителния език, с цел да основат условия за разговор.

Кисинджър е държавен секретар на Съединени американски щати сред 1973 и 1977 година при президентите Никсън и Форд, а сред 1969 и 1975 година е консултант по националната сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР