Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър показа, че е

...
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър показа, че е
Коментари Харесай

Кисинджър вече вижда Киев като член на НАТО: Идеята за неутрална Украйна вече няма смисъл

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър сподели, че е преосмислил позицията си за геополитическото място на Украйна, и се разгласи за присъединение на страната към НАТО.

Кисинджър се включи в Световния стопански конгрес в Давос, откъдето показа своите възгледи за вероятен излаз от войната.

" Преди тази война бях срещу участието на Украйна в НАТО, тъй като се боях, че то може да задейства тъкмо този развой, който следим в този момент. Днес този развой доближи до равнище, при което концепцията за неутрална Украйна при тези условия към този момент няма смисъл. И в края на процеса, който описах, (сигурността ѝ) ще би трябвало да се подсигурява от НАТО в избрана форма - само че мисля, че украинското участие в НАТО би било подобаващ резултат ", споделя Хенри Кисинджър.

В същото време той упорства Русия да получи опция някой ден да се върне назад в интернационалната система след сключването на спокойно съглашение с Украйна. Диалогът с Москва, съгласно него, също би трябвало да продължава.

" Това може би звучи доста кухо за страните, които са били под съветския напън в по-голямата част от Студената война ", признава доайенът на американската дипломация.

Въпреки това той твърди, че е належащо да се избегне още по-голяма ескалация на спора сред Русия и Запада.

Русия гледа на нашествието в Украйна като на реакция против " война, която се води против самата нея ". Това може да провокира Русия да преоцени своята историческа позиция, която е " амалгама от привличане към културата на Европа и боязън от превъзходството на Европа ".

" Унищожението на Русия като страна, която може да води своя лична политика, ще открие голяма територия с 11 часови зони към риск от вътрешен спор и външна интеревенция в миг, в който в нея има повече от 15 000 нуклеарни оръжия ", споделя още Кисинджър.

Бившият посланик No.1 на Съединени американски щати поддържа глобите против Русия като част от ограниченията за практикуване на напън в посока на реализиране на финално съглашение за мир в Украйна. Подкрепя и американската военна помощ за Украйна - като даже предлага тя да се усили, при нужда. Но приканва за продължение на разговора с Кремъл.

В лекцията си Кисинджър, който тази година ще навърши 100 година, изрази възхищението си към украинския президент Володимир Зеленски и " героичното държание на украинския народ ".

Само преди година той предизвика отвращение в Киев с тогавашните си позиции за войната, поради която - съгласно него - Украйна трябвало да направи териториални отстъпки пред Путин. Кисинджър към момента не е трансформирал мнението си за това, че Крим надали ще се върне даже при предстоящ кротичък контракт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР