Бившият британски министър-председател Борис Джонсън прави скандалното разкритие, че Владимир

...
Бившият британски министър-председател Борис Джонсън прави скандалното разкритие, че Владимир
Коментари Харесай

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен удар - Свят

Бившият английски министър-председател Борис Джонсън прави скандалното разобличаване, че Владимир Путин го е заплашил с ракетен удар в " ексклузивен " телефонен диалог преди съветската инвазия в Украйна. " Това ще отнеме единствено минута ", споделил Путин . Коментарът (на съветския президент) бил изработен, откакто Джонсън го е предизвестил, че войната ще бъде " цялостна злополука " по време на " доста дълъг " диалог през февруари 2022 година

Подробности за размяната на реплики са разкрити в документален филм на Би Би Си за взаимоотношението на Путин със международните водачи.

Джонсън обяснил на съветския президент, че нахлуването в Украйна ще докара до западни наказания и повече войски на НАТО по границите на Русия. И се опитал да възпре съветските военни дейности, като обяснил на Путин, че Украйна няма да се причисли към НАТО " в обозримо бъдеще ".

В този миг някогашният министър председател бил застрашен.

" Борис, не желая да те нараня, само че една ракета ще отнеме единствено минута ", споделил Путин.

" Но мисля, че от доста спокойния звук, с който говореше, от лекотата на тона му изглеждаше, че просто се заиграваше с моите опити да го накарам да договаря ", разяснява Джонсън. 

Той добавя, че по време на " най-необикновения диалог " Путин се е държал " доста фамилиарно " и не можело да се разбере дали опасността е била същинска.

Въпреки това, като се имат поради предходните съветски офанзиви против Обединеното кралство - последното от които беше в Солсбъри през 2018 година - всяка опасност от съветския водач, колкото и несериозно да е отправена, евентуално Джонсън не би имал различен избор, с изключение на да я одобри съществено, показва Би Би Си.

Девет дни по-късно, на 11 февруари, министърът на защитата Бен Уолъс отлита за Москва, с цел да се срещне с съветския си сътрудник Сергей Шойгу.

Документалният филм на Би Би Си " Путин против Запада " разкрива, че Уолъс си е тръгнал с уверението, че Русия няма да нахлуе в Украйна, само че съгласно него и двете страни са знаели, че това е неистина.

Той я дефинира като " проява на мощ, което значи: Аз ще ви излъжа, вие знаете, че неистина, и знам, че вие знаете, че неистина, само че отново ще ви излъжа.

" Мисля, че концепцията беше да се каже " Аз съм мощен ", споделя Уолъс.

Той добавя, че " много смразяващата, само че директна неистина " е удостоверила убеждението му, че Русия ще нахлуе. Когато си тръгвал от срещата, той споделил, че военачалник Валерий Герасимов - шеф на съветския общоприет щаб - му обяснил: " Никога повече няма да бъдем унижавани ".

По-малко от две седмици по-късно, когато танковете минават границата на 24 февруари, Джонсън бил разсънен от среднощно телефонно позвъняване от украинския президент Володимир Зеленски.

" Зеленски беше доста, доста спокоен ", спомня си господин Джонсън. " Но той ми сподели, че те (руснаците) нападат на всички места. "

Джонсън предложил да помогне за преместването на президента на безвредно място.

" Той не одобри предлагането ми. Героично остана на мястото си ", показва Борис Джонсън.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР