Бившият бразилски министър на правосъдието Андерсон Торес, който на втори

...
Бившият бразилски министър на правосъдието Андерсон Торес, който на втори
Коментари Харесай

Арестуваха бившия бразилски министър на правосъдието за съучастие в щурма преди дни

Бившият бразилски министър на правораздаването Андерсон Торес, който на втори януари оглави службите за сигурност в столицата, беше задържан по съмнение в " безучастие " и " съучастничество " по време на щурма против държавни здания от поддръжници на някогашния президент Жаир Болсонаро, съобщи Ройтерс. представено от Българска телеграфна агенция.

Торес е бил арестуван при завръщането си в бразилската столица от отмора във Флорида – същия американски щат, за който отпътува и някогашният му шеф и някогашен президент Жаир Болсонаро, откакто загуби изборите предходната година.

В неделя поддръжниците на Болсонаро излязоха на митинги, чиято кулминационна точка беше нападението против Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския замък.

Началникът на федералната полиция Андрей Родригес дефинира дейностите на стачкуващите като " терористични " и съобщи, че за насилието е асъдействало и " евентуално умишленото безучастие на лицата, виновни за сигурността във Федералния окръг ",

Във вторник съдията от Върховния съд на Бразилия Алешандри де Мораис разпореди Торес да бъде задържан.

В четвъртък полицията откри при обиск в жилището на някогашния министър план на указ, който по думите на проверяващите е предвиждал изключителни ограничения, позволяващи отменяне на резултатите от президентските избори от Лула да Силва.

Според Торес проектодекретът, конфискуван в негово неявяване, е " изваден от подтекста " и евентуално е бил част от купчина с документи за изхвърляне.

Освен това, откакто научи за заповедта за задържането му, някогашният правосъден министър написа в " Туитър ", че ще прекъсне ваканцията си и ще се завърне в Бразилия.

Новият министър на правораздаването Флавио Дино даде период на Торес да се върне в страната до понеделник и предизвести, че в случай че не го съблюдава, ще предприеме дейности за екстрадицията му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР