Бившият американски военен министър Аштън Картър призовава Съединените щати да

...
Бившият американски военен министър Аштън Картър призовава Съединените щати да
Коментари Харесай

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

Бившият американски боен министър Аштън Картър приканва Съединените щати да укрепят военните си партньорства в Азия, за да се опълчват на това, което той разказва като изолационен и конфронтационен метод на Китай в района и по света , оповестява South China Morning Post.

" В Тайванския проток, на Корейския полуостров, в киберпространството, в международната търговия - съвсем на всяка една крачка китайските водачи са избрали изолираност вместо интеграция и борба против приобщаването ", написа Картър в отчет на Центъра за просвета и интернационалните връзки в Белфер в учебно заведение " Харвард Кенеди ".

" Трябва да продължим да влагаме в новаторските системи и хрумвания , нужни за противопоставяне на военните качества на Китай . Трябва да разполагаме с качеството и количеството на силите , нужни за попречване на китайската експанзия , в случай че можем и да й противодействаме, в случай че би трябвало ", написа той в отчета, който преглежда тактиката на Съединени американски щати в Азия.

" Трябва да продължим да построяваме по-силни военни партньорства в района с открити съдружници като Япония, Южна Корея и Австралия , както и по-нови сътрудници като Виетнам и Индия ".

 Китай организира първо военноморско обучение със страните от Югоизточна Азия
Китай организира първо военноморско обучение със страните от Югоизточна Азия

САШ чака всички народи, огромни и дребни, да съблюдават интернационалните правила за мореплаване

Картър предизвестява, че в случай че Съединени американски щати отстъпи, Китай ще се стреми да размени американската мрежа, със лични начинания като новата тактика за пята на коприната " Един пояс, веднъж " и Азиатската капиталова банка за инфраструктура, като част от напъните за разширение на политическото въздействие в района.

Това би попречило на ползите на Съединени американски щати , съгласно Картър, който е последният министър на защитата в администрацията на Обама.

Припомняйки своя опит от 90-те години на 20-ти век за взаимоотношение с китайските чиновници в министерството на защитата, Картър смята, че Пекин е стигнал до заключението, че в този момент е ред на Китай да доминира в Азия след 70-годишно наличие на Съединени американски щати там .

Докладът на Картър е на фона на засилващото се напрежение сред двете най-големи стопански системи в света .

Картър съобщи, че последните митнически ограничения на администрацията на Тръмп са " предсказуема несъразмерна промяна " на комерсиалните проблеми на Съединени американски щати с Китай. Тръмп е направил стратегическа неточност да се откаже от транс-тихоокеанското партньорство (търговска договорка, която свързва 12 народи и изключва Китай), в комплициран набор от търговски правила, целящи да понижат районната взаимозависимост от Пекин .

Решението освен понижи опциите за Съединени американски щати, само че и отвори вратата за Китай , изяснява Картър.

 Новата студена война сред Съединени американски щати и Китай се разгорещява
Новата студена война сред Съединени американски щати и Китай се разгорещява

Съперничеството ескалира на фона на комерсиалната война

" Това беше пропусната опция да укрепим стратегическите си взаимоотношения в Азия , като оказваме помощ на нашите другари и съдружници в района да противодействат на голямото икономическо въздействие, което Китай има над тях ", разяснява той.

По-рано тази година администрацията на Тръмп вкара нова индо-тихоокеанска тактика като средство за преоформяне на районния метод на Америка . Но последвалите дейности на Тръмп оставят съдружници и противници да се чудят какво съществено ще направи Съединени американски щати.

" Това ще разреши на Китай да направи това, което прави най-добре: да събере комбинираните си стопански, политически и военни мускули и да завладяват по-малките нации и техния бизнес един по един ", добавя Картър.

Картър приканва администрацията на Тръмп да се постарае повече с мрежата за сигурност в Азия . " Азиатската мрежа за сигурност обслужва нашите ползи добре и може да продължи - само че единствено в случай че Съединените щати не престават да имат вяра в нея. Без управлението и поддръжката на Съединени американски щати, мрежата ще бъде сменена от друга , паралелна мрежа, която Китай се пробва да построи ", изяснява той.

" Азиатската капиталова банка е евентуален противник на Световната банка и Международния валутен фонд , само че няма по какъв начин да подхожда на високите стандарти на Световната банка и МВФ във връзка с ръководство, екология и други, а самодейността " Един пояс, веднъж " евентуално има капацитета да разшири политическото въздействие на Китай повече в сравнение с някой е чака до момента ", разяснява някогашният американски боен министър Аштън Картър.

 Съединени американски щати се въздържат да назовават Китай
Съединени американски щати се въздържат да назовават Китай " валутен манипулатор "

Но Индия, Япония, Германия, Южна Корея и Швейцария с в лист за мониторинг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР