Бившия държавен глава на България Георги Първанов изпрати лично видео-поздравление

...
Бившия държавен глава на България Георги Първанов изпрати лично видео-поздравление
Коментари Харесай

Георги Първанов към българите в Крим за 3 март: Радвам се, че при вас в Крим, сред българската общност паметта е жива!

Бившия държавен глава на България Георги Първанов изпрати персонално видео-поздравление до Иван *Абажер и българите в Крим за общия празник на България и Русия- Победата в Руско-турската освободителна война.

ВИДЕО:

„ Скъпи сънародници, драги другари, уважаеми господин Абажер, бих желал най-сърдечно да Ви поздравя с празника на всички българи 3 март, един от най-забележителните, най-ярки празници в нашия исторически календар.

Искам да изразя своето почитание към напъните на кримските българи през десетилетията, през вековете да реализират това, което са сега. В резултат на доста напън, при присъединяване в разнообразни военни спорове и най-много в една съзидателна активност, която им открива, уповавам се, едно ново бъдеще.

Всяка година на 3 март ние означаваме, денят, празникът, с който България влиза още веднъж в европейската общественост, появява се на европейската карта, и това е вследствие на напъните, на саможертвата на хилядите воини от Руската Армия, воини от разнообразни етноси и националности, които са дали живота си за свободата на поробения бъллгарски народ.

Ние се показваме още веднъж в европейското политическо пространство вследствие на тези старания и това е времето на най-чистата благодарност на голяма част от българския народ. Ние имаме над 400 паметника, които са отдадени на освободителите. Имаме десетки имена на градове и обитаеми места, които са отдадени на съветските пълководци - дали става въпрос за Скобелев за Тотлебен. И на тези монументи, за които приказвам, постоянно има свежи цветя, изключително в дните към 3 март, което идва да покаже, че ние в никакъв случай няма да забравим, и нищо няма да бъде забравено.

Но освен саможертвата на руските-воини освободители, само че и помощта на императорска Русия за това да бъде построена отначало една съвременна страна. Една страна, която има европейски вид конституция, една страна, която построява своите институции по-модерно даже и от европейските. Независимо, че в самата Русия нещата не наподобяват толкоз демократично по това време. И българина ще помни постоянно, без значение от отклоненията на някои политици и държавници.

Радвам се, че при Вас в Крим, измежду българската общественост паметта е жива, и за този празник, и за редица други светли, ярки дати от нашия исторически календар- 24 май, Денят на будителите, не желая да ги изреждам. Това е сигурна гаранция, че ще бъде поддържан освен жив загатна, само че и че ще се гради, ще се поддържа, ще се развива българската еднаквост на това население, изключително що се отнася до младежите, до учениците на нашата българска общественост. Още един път цветущ празник, бъдете живи и здрави и до нови срещи! "

Въпреки комплицираните геополитически условия, в които се намира България, самия факт, че един от някогашните ни президенти намира храброст да поздрави сънародниците ни в Крим, приказва за това намерено, е знак за идването на многополярната пролет в световен мащаб.

А това, че точно българите имаме нюх към най- невидимите и значими процеси за човечеството се е проявявало нееднократно в огромната ни история, която би трябвало да помним и пазим.

*Иван Абажер, ръководител на Регионалната българска национално-културна автономност на Република Крим.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР