Бившите управляващи критикуваха идеята на Слави Трифонов за референдум за

...
Бившите управляващи критикуваха идеята на Слави Трифонов за референдум за
Коментари Харесай

Авторитаризъм. Бившите управляващи са против идеята на Трифонов за референдум за президентска република

Бившите ръководещи подлагаха на критика концепцията на Слави Трифонов за референдум за президентска република.

Според “Продължаваме смяната ” реализирането на тази концепция ще докара до концентрирането на доста власт в един човек. Българска социалистическа партия сподели, че предлагането е невероятно за реализиране. “Демократична България ” счита, че установяването на президентска република би било крачка към авторитаризъм.

В изказване в петък водачът на “Има подобен народ ” (ИТН) за преобразяване на България в президентска република. Трифонов аргументира предлагането си с неодобрение от актуалната политическа система и сподели, че в идващия парламент неговата партия ще бъде поръчител за това, че решението на хората ще бъде приведено в деяние. Предложението пристигна дни преди формалното начало на предизборната акция за изборите на 2 октомври.

След изказването на Трифонов някогашните му съдружни сътрудници реагираха на предлагането му.

“ИТН в продължение на три Народното събрание разбиваха опцията за непоклатимост, за сигурност, за основаване на постоянно държавно управление. В тази доста комплицирана обстановка, в която се намира светът и България, имаме потребност от предвидимост, а не от в допълнение разтрошаване ”, разяснява пред лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

Според нея това, което предлага Слави Трифонов, е невероятно и хората още веднъж ще бъдат използвани.

“Единственият орган, който може да реши дали да станем президентска република, се назовава Велико национално заседание. С референдум не може да се промени формата на държавно ръководство ”, сподели още тя.

“Господин Трифонов споделя, че Има Такъв Народ ще е поръчител в Народното събрание за този референдум. Нека да си напомним какъв поръчител бяха за предходния референдум - никакъв ”, добави Нинова.

Подобна позиция изрази и съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Асен Василев .

“Слави Трифонов инициира три референдума и по-късно нищо от тях не осъществя ”, сподели той пред в взаимно изявление с Кирил Петков.

Василев добави, че възможното определяне на президентска република би довело до съсредоточаване на прекалено много власт в един човек.

“Даже Тодор Живков не си е разрешавал да концентрира толкоз доста власт в себе си ”, сподели Василев.

Според Надежда Йорданова от “Демократична България ” сходно решение би било крачка към авторитаризъм.

“Президентската република в едно неукрепнало общество е решителна крачка към авторитаризъм. Ние няма да го допуснем ”, сподели Йорданова пред.

Според нея изказването на Трифонов е образно пояснение за държанието на Има Такъв Народ в последните три Народното събрание, в които “беше блокирана всяка опция за устойчиво ръководство ”.

Правителството на Кирил Петков падна след избор на съмнение. Това се случи, откакто Слави Трифонов отдръпна партията си от ръководещата коалиция. В предходните два Народното събрание ‘Има подобен народ’ беше надлежно втора и първа политическа мощ, само че се отдръпна от договаряния за коалиция и не предложи за гласоподаване състав на кабинет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР