Бившите министри от първия кабинет „Борисов” Симеон Дянков и Трайчо

...
Бившите министри от първия кабинет „Борисов” Симеон Дянков и Трайчо
Коментари Харесай

Дянков, Трайков и Прокопиев официално са подсъдими. Делото влезе в спецсъда


Бившите министри от първия кабинет „ Борисов” Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и предприемача Иво Прокопиев публично са подсъдими, осведоми Нова тв.

Делото против тях за продажбата на миноритарния дял на енерго компанията EVN е импортирано в профилирания съд.

На инцидентен принцип то е било разпределено на четвърти състав.

Чака се насрочване на първото съвещание.

Дянков ще отговоря за закононарушение по работа по отношение на приватизацията на остатъчните държавни дялове в електроразпределителното сдружение - ЕВН. Според прокуратурата, подтикнат от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да разпореди оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение " АД на "Булброкърс ". Това било за капиталовият медиатор да получи полза от над 1.2 млн. лева

Трайков е упрекнат в умишлена занемареност с вреди от над 20 млн. лева, защото дал единодушие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания " (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България " да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК) в нарушаване на Стратегията за приватизация на електроразпределителните сдружения.. Съгласно тактиката държавният дял в печеливши сдружения трябвало да се продава на печеливша цена. През 2011 година страната взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е коствала 1412 евро, а в действителност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лв. за акция.

Бизнесменът Иво Прокопиев е упрекнат в това, че в интервала месец май - юни 2011 година, в съучастничество като помощник със Симеон Дянков - заместител министър-председател и министър на финансите на Република България, съзнателно го е улеснил да извърши закононарушение по работа, обвързвано с приватизацията - закононарушение по член 283а, т. 1, вр. член 282, алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 4 вр. ал.1 от Наказателен кодекс.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР