Бивши и настоящи ученици отМГ Д-р П. Берон:Намерете бивши

...
Бивши и настоящи ученици отМГ  Д-р П. Берон:Намерете бивши
Коментари Харесай

Павлин Петков: МГ Д-р Петър Берон чества 50-годишен юбилей! Проектът за нова сграда е в застой!

 Бивши и сегашни възпитаници от
МГ " Д-р П. Берон ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.През тази година Математическата гимназия " Д-р Петър Берон " навършва 50 години от своето основаване. Ръководството на влиятелното учебно заведение, дало на Варна, България и света гениални математици и съумели персони в доста области, с боязън чака построяването на своята нова постройка, само че за жалост реализирането на плана ев застой, показа за Varna24.bg шефът на учебното заведение Павлин Петков.

" В далечната 1971 година е преобразувано учебното заведение ни като математическа гимназия. Интересно е да се означи, че към тогавашния мащаб на града ни преобразуването е станало с банкет на възпитаници в 6 паралелки, от които три математически и три физико-математически. След като ползата към учебното заведение става огромен, през 1985 година се заражда концепцията да бъде основана Трета Природоматематическа гимназия, с акцент върху естествените науки и фокус върху биологията. В последните години тръгнахме в посока да имаме и професионални паралелки, профилирани в IT бранша. Каквото и да вършим, от 1978 година, когато сме преместени от нашата постройка, понастоящем Археологически музей, сме дружно с ОУ " Захари Стоянов ".  Това пречи на развиването на гимназията, както и на главното учебно заведение. От години наред се търси решение на този проблем.  

Преди към три години се направиха действителни стъпки за нова база, като първоначално се подвигна огромен медиен звук. Първата основна стъпка беше да се откри леке на място, където да се построи новата база. Направи се изпитание от страна на общината и в региона на Техникумите бе обезпечен имот обществена общинска благосъстоятелност, който бе единен с парцел държавна благосъстоятелност. Така се получи терен за построяването на модерна база върху 22 декара.  Намира се наоколо до Електротехникума. За жал обаче нещата стопираха до там. Оказа се, че има нужда от вложение на средства за смяна на инфраструктурата, с цел да се стигне до планиране на нова постройка за нашето учебно заведение.

През 2018 година ние направихме техническо задание за планиране, описахме потребностите на гимназията за модерно образование, без да се усилва броя на учениците, който е 1200. Не последваха стъпки за оповестяване на конкурс за планиране и строителство.

Трудно ми е да обясня за какво внезапно интересът  се изгуби. Идеята беше да се търсят средства от централния бюджет, имаше такива планове и да се прибавят средства от общинския, с цел да започва планът. Получихме упреци, че идейният ни план е безценен. Идеята беше цялото това пространство, където има две професионални гимназии, държавни и трети корпус на ИУ-Варна, да се обособи като учебен кампус с общежития, игрища, зали, които да се употребяват от всички образователни институции на тази територия. 

Моята информация е, че отчасти подкрепяне за пускане на този план има. Първоначално идейният план възлизаше на 30 милиона лв., направихме поевтинявания и сведохме плана до 20 милиона лв., като проектирането да е сложно за всичко, което включва базата, а построяването да се направи на модули. Да се тръгне с инфраструктура, недодялан градеж, само че да не се вършат взаимни отстъпки, не сме съгласни с това да се строят правоъгълни паралелепипеди както през социализма.

Нашият план е, че когато се прави план, той се прави от 0 до ключ.  Ясно е, че внезапно всички средства не могат да се намерят.  Няма ка да се направи дарителска акция за фондонабиране, обзавеждане и съоръжение, на нещо, което го няма даже като план.  В нашия план има стадиони, има зала, има басейн...Тези неща няма да се построяват в началото. Част от оборудването и обзавеждането ще си го пренесем от актуалната постройка.  След това последователно ще се обновява.

Последният образец е извоюваният план за СТЕМ център. Идеята за този СТЕМ център е да употребяваме корпус към гимназията, който единствено нашите възпитаници употребяват. Това е едно малко пространство на три равнища, а всяко от равнищата е на към 150 кв.м.  Средствата в размер на 300 000 лева са обезпечени от МОН, като ние ще поставим старания да имаме личен принос за още към 30 000 лева и ще хвърлим напъните не в СМР-та, стени и тавани, а в съоръжение и обзавеждане, което е преместваемо. Така че, още през септември, без значение дали ще имаме нова постройка, ние ще имаме съоръжение за СТЕМ център. Имаме и съоръжение в центъра за естествени науки. Така че, значимо е да се стартира най-малко с инвестиция в план за нова постройка на МГ, само че това изисква да се разгласи конкурс, а това е работа на общината.  Нашата роля е да се мъчим да ускоряваме процеса ", изясни Павлин Петков.

Той анонсира и акцентите във връзка честването за 50-годишнината от основаването на гимназията.

Предвижда се да се сътвори книга за историята на учебното заведение, която ще има и цифров формат. МГ е правоприемник на Втора девическа гимназия, която тази година навършва 137 години от своето основаване. В книгата, с изключение на исторически обстоятелства, ще бъдат включени достиженията на възпитаници на МГ на международно равнище. Ще бъде направено видео с информация от съвремието на гимназията. Пикът на честването е очакван за 11 май в Летния спектакъл при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, в случай че към момента те не са отпаднали. Друга самодейност е обвързвана с масирано засаждане на дръвчета, като на този стадий се търси подобаващото място и подобаващите растителни типове. Честването включва и поредност от дребни тематични изложения в градски пространства.  

Относно това по какъв начин се оправят математиците с отдалеченото образование господин Петков разяснява:

" Смятам, че освен се оправят, само че като цяло има много изгоди от отдалеченото образование. Без да е издирван резултатът, възпитаници и учители покачиха своите цифрови умения. И преди сме го правили, само че в този момент се форсираха нещата. Не бяхме неподготвени, тъй като сме употребявали технологии в работата си. Общата ми оценка е " доста добър ". Един ден ще си отиде тази пандемия и този опит, който в този момент се натрупа, ще се придвижи в класната стая. Ние сме новаторско учебно заведение и това ще ни даде опция даже при 100% присъствено образование, до 20% от часовете да се осъществят посредством отдалечено образование.  При актуалната организация на образователната година няма дървени ваканции и ние ще надвземем образователно време. Законодателя преди планираше тези загуби, а в този момент може да се появят повече образователни седмици. Това прави допустимо в границите на една-две седмици да се организира планово основано отдалечено образование даже в естествена обстановка при традиционен учебен развой.

Подготвени сме за ротационното завръщане на огромните възпитаници. Абсолютно готови сме. Има пречистватели и дезинфектанти. Първи обработихме учебното заведение и с високотехнологичният нано артикул, който опази от бактерии и вируси в рамките на година. Започнахме с тази модерна технология от компютърните зали, където минават най-вече възпитаници и по-късно и с останалите кабинети.

Учениците ще се връщат отчасти и ще има задоволително на брой свободни пространства. Най-прецизни откъм хигиена места са санитарните възли. На всеки етаж имаме такива и по този начин ще разположим учениците, че да няма разбъркване възрастово и по випуски при ползването на санитарните възли.

Няма да има кабинетно образование, всяка паралелка ще се образова в една класна стая и няма да шари по етажите. Дезинфектанти има на всички места по коридорите, както и уазателни стрелки по какъв начин да се движат.

Що се отнася до въпроса какъв брой от преподавателите ще се имунизират, за жал към този стадий не е огромен процентът. Една част от непедагогическия и педагогичен личен състав го преболедувахме. Някои от учителите изкараха ковид. За мен процесът на имунизиране ще бъде постепенно ускоряващ се развой. Не е реалистично да се смята, че всички ще се втурнат да се имунизират.

На този стадий най-ценното е по този начин да си организираме живота, че да останем здрави.

Моето благопожелание към учениците: Най-дефицитно в същото време е спазването на разпоредбите. Колкото по-стриктно, толкоз по-малко вреди ще понесем. Вярно е, сред тези правила има и доста досадни, само че такова е времето!

Към сътрудниците: С този стадий провокациите няма да свършват! Да сме живи и здрави да ги преодоляваме! И съм сигурен, че ще успеем! ", добави Павлин Петков. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР