Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Икономическият университет във Варна празнува 100-годишен юбилей

 Бивши и сегашни студенти от
Икономически университет:виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.На 14 май 2020 година Икономически университет – Варна отбелязва 100 години от основаването си. Ето какво оповестиха по този мотив от висшето учебно заведение за Varna24.bg :

Икономически университет – Варна  е първото висше икономическо учебно заведение в България. Идеята за основаването му е плод на стопанския и културния напредък, присъщ за края на първото десетилетие на предишния век, само че и на повишената нужда от стопанско обучение. В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от главните търговски центрове на България. През 1911 година ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят опцията да се сътвори Висше комерсиално учебно заведение, само че избухналата война забавя реализирането на тази концепция.

На 14 май 1920 година след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара се слага началото на българското висше икономическо обучение. Висшето комерсиално учебно заведение, известно на своите съвременници още като Търговската академия, поражда и просъществува в постройката, която и през днешния ден е съществена за университета – автентичен пример на българската градска архитектура, оповестена за монумент на културата. В него преподават и творят просвета едни от видните представители на българското икономическо познание в междувоенния интервал. Училището служи за модел на други просветителни структури от това динамично време, то следва непознат, европейски опит, само че извървява и своя личен път към академичната автономност. Търговската академия основава собствен почерк и обичаи в зората на висшето икономическо обучение в България. Първият ректор на Висшето комерсиално учебно заведение е радетелят за неговото основаване проф. Цани Калянджиев.

При откриването на първата образователна година на Висшето комерсиално учебно заведение цар Борис III участва персонално и отбелязва: " Отговаряйки на общителната покана на Търговско-индустриалната камара, аз пристигнах с наслада във вашия прекрасен и непосредствен мен град, с цел да участвам при откриването на един институт, предопределен да даде мощен подтик на нашия икономически и културен прогрес. Преди всичко дължа да поздравя търговците, индустриалците и занаятчиите от региона на варненската камара за високо похвалната самодейност да открия тук една висша комерсиална школа – " бъдеща алма матер “ за просветените труженици в нашето икономическо занятие. … Възпитаниците на тоя нов институт ще има да играят огромна роля освен в комерсиалния и стопанския ни живот, само че и изобщо в развиването на целия ни прогрес, тъй като културното развиване на един народ е в директна взаимозависимост от неговото икономическо процъфтяване… С тия усеща, аз поисквам горещо на ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ВИСШЕ ТЪРГОВСКО УЧИЛИЩЕ да крепне и се развива като разпраща по всички кътове на родината просветени и съзнателни жители, които да проработят с всички сили за благоденствието и напредъка на българския народ “ (източник: вестник " Търговско-промишлена отбрана “. Орган на общите български търговско-индустриални ползи. Год. VIII, № 91 (541), 7 окт. 1921 година, с. 1.).

За откриването на първата образователна година министърът на просветата Стоян Омарчевски изпраща депеша със следния текст: " С просвета и култура, пръснали дълбоки корени във всички области на живота, ще можем да изградим трайното бъдеще на нацията. Усилията на Варненската търговско-индустриална камара всеки път са бивали насочвани към създаване на това бъдеще въз основа на здравите, добре проучени условия на търговско-промишленото ни придвижване и икономическа самостоятелност. Като ви поздравявам с откриването на ПЪРВОТО ВИСШЕ ТЪРГОВСКО УЧИЛИЩЕ В СТРАНАТА, с което още повече се обрисува плодоносната активност на камарата, искам от сърце и душа това учебно заведение да напредва и да бъде горделивост освен на варненци, само че и на целия български народ, както по висотата на своята просвета, по този начин и по резултатите на нейното практическо приложение “.

Днес Икономически университет – Варна може да се похвали с това, че е един от главните стълбове на икономическото обучение и просвета в страната, който се развива като предприемачески и обществено виновна институция. През едновековното си битие е подготвил над 155 000 експерти, сполучливо осъществени в страната и чужбина, а сега образова над 8 000.

Структуриран е в 5 факултета (вкл. Колеж по туризъм), предлагащи близо 80 просветителни стратегии (бакалавърски, магистърски и докторски).

В университета е основан и действа Научноизследователски институт с 6 центъра с проучвателен и консултативни функционалности, през които се осъществят огромен брой планове.

Над 40% от нашите 270 преподаватели имат личен бизнес или съветват подобен с експертния и научния си капацитет.

При нас се образоват над 300 задгранични студенти от 52 страни (без тези по стратегии за интернационален обмен).

Над 230 университета от 45 страни са наши сътрудници (не инцидентно в класацията на " Мултиранк “ за миналата година се класираме измежду най-хубавите университети по критерии като: стратегически партньорства и студентска мобилност), което изяснява и за какво си партнираме с университети като Станфорд и Санта Клара (Калифорния).

Имаме над 1 600 сътрудници от бизнеса и администрацията.

Нашият университет е третата опорна точка на английския Нотингам бизнес скул (заедно с Валенсия и Тулуза) при осъществяване на практическите им стажове.

Над 5% от студентите ни вземат участие в процедура или образование в чужбина.

С вяра чакаме завършване на оценяващата процедура по самодейността " Европейски университети “ на Европейската комисия. В този прът си партнираме със 7 европейски университета, като успяхме да убедим нашите сътрудници да бъдем координатор на консорциума. Успехът в този план ще значи влизане в шампионската лига на Европа.

Извънредната обстановка у нас наложи промени в календарната стратегия за отбелязването на вековния празник на ИУ – Варна " 100 години – 100 събития “ и плануваното тържествено заседание за празника се отсрочи за месец октомври, само че университетът (сред първите в страната)  провежда електронно основано отдалечено образование, онлайн кандидатстудентска акция и посреща рождения си ден с няколко значими събития:

Юбилейна интернационална научна конференция " Икономическа просвета, обучение и действителна стопанска система: развиване и взаимоотношения в цифровата ера “ (11 – 12.05.2020 г.), която се организира онлайн с над 300 участници от страната и чужбина.

Монографична книга на проф. д.и.н. Иван Русев – " Висшето комерсиално учебно заведение – Варна (1920 – 1945) и началото на висшето икономическо обучение в България “.

Юбилеен алманах " 100 години университетска библиотека “ при Икономически университет – Варна.

В деня, когато преди 100 години Търговско-индустриалната камара във Варна взема решение за откриване на първото в България Висше комерсиално учебно заведение, своя видео - привет към студентите, възпитаниците, преподавателите, сътрудниците и приятелите на Икономически университет – Варна насочат академичното управление и ректорът проф. доктор Евгени Станимиров: https://youtu.be/g1l_qbagzLc.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР