Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова не получи право да се

...
Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова не получи право да се
Коментари Харесай

Не разрешиха на руската журналистка Екатерина Дунцова да се кандидатира за президент

Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова не получи право да се кандидатира за президент на Русия, оповестява БиБиСи. Тя искаше да се кандидатира с платформа за преустановяване на войната с Украйна.

Избирателната комисия гласоподава единомислещо да отхвърли кандидатурата й броени дни след подаването на заявката й, базирайки се на 100 " неточности " във формуляра й. Дунцова съобщи, че ще апелира решението във Върховния съд.

Президентските избори, които ще се проведат през март 2024 година, са първите в Русия, откогато президентът Путин стартира своята пълномащабна инвазия в Украйна преди близо две години.

Ръководителят на съветската изборна комисия Ела Памфилова разясни, че на Дунцова няма да й бъде разрешено да премине към идващия стадий от събирането на хиляди подписи на поддръжници.

Руската конституция беше променена през 2020 година, увеличавайки президентския мандат от четири на шест години и давайки на Путин чиста опция да се кандидатира още веднъж. Москва държи встрани опозиционните фигури от години и се чака президентът Путин да завоюва изборите през март.

Досега 29 души са подали документи за кандидатстване за президент.
 Антивоенен претендент разгласи кандидатурата си в Русия против Путин
Антивоенен претендент разгласи кандидатурата си в Русия против Путин

Екатерина Дунцова би трябвало да събере 300 хиляди подписа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР