Бивша секретарка, която е работила за командира на нацистки концентрационен

...
Бивша секретарка, която е работила за командира на нацистки концентрационен
Коментари Харесай

В Германия осъдиха тази жена за смъртта на 10 500 души

Бивша секретарка, която е работила за командира на нацистки концентрационен лагер, бе наказана за съучастничество в убийствата на повече от 10 500 души, предава Би Би Си.

97-годишната Ирмгард Фурхнер била назначена като още като тийнейджърка за машинописка в лагера " Щутхоф " и работила там от 1943 до 1945 година

Тя е първата жена, наказана за нацистки закононарушения от десетилетия, като получи две години затвор условно.

Въпреки че Фурхнер е била граждански чиновник, съдията се съгласи, че тя е била изцяло наясно какво се е случвало в лагера.



Смята се, че към 65 000 души са починали в ужасяващи условия в " Щутхоф ", в това число еврейски пандизчии, поляци и пленени руски бойци.

Фурхнер беше приета за отговорна в подкрепяне и съучастничество в убийството на 10 505 души и в съучастничество в опит за ликвидиране на други петима.

В " Щутхоф ", ситуиран покрай днешния полски град Гданск, са употребявани разнообразни способи за изтезания, само че главният са били газови камери, работили от юни 1944 година

Когато процесът стартира през септември 2021 година, Ирмгард Фурхнер избяга от дом за пенсионери, само че в последна сметка беше открита от полицията на улица в Хамбург.



Комендантът на " Щутхоф " Пол-Вернер Хопе е хвърлен в пандиза през 1955 година за съучастие в ликвидиране, само че е освободен пет години по-късно.

" Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че бях в " Щутхоф " тогава - това е всичко, което мога да кажа ", разяснява присъдата си Фурхнер.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР