Битовите отпадни води на София започват да се изследват какво

...
Битовите отпадни води на София започват да се изследват какво
Коментари Харесай

Отпадните води на София вече ще се изследват за SARS-CoV-2

Битовите отпадни води на София стартират да се изследват какво количество SARS-CoV-2 се съдържа в тях, което е новаторски метод за установяване нивата на заболяемост от ковид в столицата. Методът е създаден от Центъра по подготвеност “Clean & Circle” на Софийския университет и концесионера на столичната ВиК мрежа " Софийска вода ", което е част от интернационалната корпорация " Веолия ".

Така София се причислява към редица градове от Франция, Германия, Австрия и Гърция, които не разчитат единствено на данните от клиничните проби на хората, отишли да си създадат проучвания, а на база данните на отпадните води от всички жители и посетители на града.

Информацията за съществуването на вируса в отпадъчните води може да се употребява като инструмент за предварителна защита и ранно предизвестие, предугаждане на евентуални нови талази и разкриване на огнища на болестта. Това ще разреши усилване на контрола върху разпространяването на ковид, както и предприемане на спомагателни ограничения в случаи, когато тестванията на популацията са негативни, само че има съществуване н авируса в отпадните води.

Върху изработването и въвеждането на метода е работено в продължение на година. Използван е австрийския модел, където се осъществя стратегия за коронавирус мониторинг, обхващаща над 100 обитаеми места. Българският екип развива собствен метод, който разрешава да се реализиран ефикасни резултати за малко време, оповестяват от " Софийска вода ".
.
В рамките на плана е осъществена оценка на водите на столицата. В идващия стадий от плана е плануван постоянен мониторинг на SARS-CoV-2 в отпадъчните води, постъпващи в пречиствателната станция и места от канализацията на гр. София. Мониторингът ще разреши да се оценят нивата на заболеваемост в града. Най-същественото е, че след пречистването на отпадъчните води, вирусните фрагменти не оцеляват и пречистената вода е безвредна за водоприемниците ( в тази ситуация река Искър) и хората.

Получените резултати биха били потребни за приложение и мониторинг и в други градове и водни цикли, изключително в зони с изявен зимен и летен туризъм.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР