Битката за Северодонецк е много жестока, много тежка, може би

...
Битката за Северодонецк е много жестока, много тежка, може би
Коментари Харесай

Зеленски: Битката за Северодонецк е жестока, там се решава съдбата на Донбас -

Битката за Северодонецк е доста жестока, доста тежка, може би една от най-трудните през цялата тази война. В доста връзки там се взема решение ориста на Донбас, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение в сряда, до момента в който съветски войски опустошават града, с цел да открият надзор над Източна Украйна.

Зеленски твърди, че войските му нанасят огромни загуби на вражеските сили, само че съгласно висшия украински чиновник в района украинските сили са били изтласкани назад към покрайнините. Серхий Хайдай, губернатор на Луганска област (която съставлява Донбас дружно със прилежащата Донецка област), съобщи, че специфичните сили са се изтеглили, откакто Русия " стартира да изравнява региона със земята с обстрел и въздушни удари ".

" Сега нашите сили още веднъж управляват единствено покрайнините на града - сподели той пред локални медии. - Но сраженията не престават, нашите [сили] пазят Северодонецк. "

След като не съумя да поеме контрола над столицата Киев, Кремъл декларира, че в този момент се стреми да " освободи " изцяло украинския Донбас, където през 2014 година подкрепяните от Русия сепаратисти се откъснаха от контрола на украинското държавно управление.

Около една трета от Донбас беше държана от сепаратистите преди нахлуването на 24 февруари.

Артилерийският обстрел е трансформирал града в Луганска област в бомбардирана пустота. Хайдай споделя, че центърът му е опустошен.

" Нашите бойци са в промишлената зона на Северодонецк. Но сраженията се водят освен в индустриалната зона, а и в самия град ", съобщи Хайдай пред украинската телевизия късно в сряда.

Украинските сили към момента управляват целия по-малък град близнак на Северодонецк - Лисичанск на западния бряг на река Северски Донец, само че съветските сили унищожават жилищни здания там, сподели Хайдай.

Посланикът на Киев в Съединените щати съобщи пред CNN, че украинските войски са доста по-многобройни в Луганск и Донецк. Но " както към този момент видяхме в борбата за Киев, можем да загубим нещо краткотрайно. Разбира се, опитваме се да сведем това до най-малко, тъй като знаем какво (може да) се случи (когато) руснаците управляват територии, само че ще си го върнем ", сподели Оксана Маркарова.

Хайдай съобщи, че в този момент Русия управлява над 98% от Луганск.

БОГ МЕ СПАСИ

Западно от Северодонецк - в Славянск, един от главните градове в Донбас в украински ръце, дами с дребни деца се редят на опашка, с цел да получат помощи в сряда, до момента в който други поданици носят кофи с вода. Повечето поданици са избягали, само че съгласно управляващите към 24 000 души остават в града, на пътя на предстоящото нахлуване на съветските сили, които се прегрупират на север.

85-годишната Албина Петровна разказва момента, в който постройката ѝ е попаднала в офанзива, вследствие на която прозорците ѝ са изпочупени, а балконът ѝ е опустошен. " Счупените стъкла паднаха върху мен, само че Бог ме избави, имам драскотини на всички места ", сподели тя пред Ройтерс.

Украинските военни оповестиха, че четирима души са починали по време на съветския обстрел на към 20 града в Донбас през последното денонощие и че нейните войски са умъртвили 31 съветски бойци.

В Соледар, Донецка област, жителите са се крили в изби, защото в сряда градът е бил обстрелван от снаряди. " Обстрелват ни през деня и нощем. Обстрелът продължава. Почти от самото начало сме в мазетата. Апартаментът е наоколо, бягаме там денем. През нощта оставаме тук ", споделя жителка.

Соледар се намира на 18 км от град Бахмут, който е при започване на значим път за доставяне на градовете Лисичанск и Северодонецк.

Украйна и Западът упрекват съветските войски в набези против цивилни жители и военни закононарушения, които Москва отхвърля. Москва твърди, че взе участие в " специфична военна интервенция " за разоръжаване и " денацификация " на съседката си. Украйна и нейните съдружници настояват, че Москва е почнала непровокирана нападателна война, в която са убити хиляди цивилни и са изравнени със земята градове.

Данните на Организация на обединените нации демонстрират, че повече от 7 милиона души са минали границата от Украйна, откогато Русия нахлу на 24 февруари.

СТРАХ ЗА ЗЪРНО

Украйна е един от най-големите експортьори на зърно в света, а западните страни упрекват Русия, че основава риск от глобален глад, като блокира украинските пристанища в Черно и Азовско море. Москва твърди, че западните наказания са причина за дефицита на храна.

Турция се пробва да посредничи в договарянията за отваряне на украинските черноморски пристанища. Външният министър Мевлют Чавушоглу одобри съветския външен министър Сергей Лавров в сряда и съобщи, че подкрепена от Организация на обединените нации договорка за пристанищата е допустима при по-нататъшни договаряния.

Виталий Ким, губернатор на Николаевска област, където през уикенда съветски обстрел унищожи складовете на един от най-големите украински терминали за селскостопански артикули, съобщи пред Ройтерс, че Москва се пробва да сплаши света, с цел да извърши изискванията си.

Кремъл цитира съветския президент Владимир Путин, съгласно който западните наказания би трябвало да бъдат анулирани, с цел да може съветското зърно да доближи до пазарите.

В сряда Зеленски съобщи по видеовръзка пред среща на върха на бизнес водачи в Йейлския университет, че съгласно него Русия няма да търси дипломатически завършек на войната, в случай че светът не поддържа украинските войски в битката им.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР