Битката за надмощие между долара и юана като световни резервни

...
Битката за надмощие между долара и юана като световни резервни
Коментари Харесай

4 причини защо юанът няма да замени долара като световна резервна валута

Битката за превъзходство сред $ и юана като международни аварийни валути е обект на диспути през последните седмици.

Въпреки че някои предвиждат спад на $ и напредък на юана, има няколко безапелационни аргументи да се счита, че доларът ще резервира преобладаващата си позиция. Нека разгледаме главните моменти.

Важно е да се признае, че понастоящем доларът държи забележителен дял от съвкупната аварийна валута в света, възлизащ на 62%. Това го трансформира в главната аварийна валута, засенчвайки други кандидати като юана, който даже не е измежду първите четири аварийни валути (евро, йена, английски паунд и швейцарски франк).

Прозрачност

Прозрачността е основен фактор за установяване на надеждността на дадена валута. Липсата на бистрота към юана съставлява значителен минус. Китай строго управлява цената и придвижването на юана, до момента в който щатският $ се възползва от репутацията си на стабилнa и прозрачнà валута.

Юанът към момента е в стадий на развиване и разчита в огромна степен на държавни интервенции, което поражда опасения за неговата дълготрайна жизненост.

Политически пейзаж

Нарастването на междинната класа в Китай се отразява на политическия пейзаж в страната. Тъй като тази междинна класа натрупва от ден на ден власт, тя евентуално ще оспори престижа на Политбюро – главния ръководещ орган на Китай.

Тази политическа неустановеност може да накара заможните китайци от междинната класа да потърсят по-прозрачни капиталови благоприятни условия, като да вземем за пример тези, предлагани от Съединени американски щати.

Освен това концентрацията на благосъстоянието на Китай в няколко богати града, съчетана с провокации като екологичните проблеми (например мощното замърсяване на въздуха в Пекин), може да ограничи дълготрайната му икономическа резистентност.

За разлика от тях американската междинна класа е по-равномерно разпределена в цялата страна, което разрешава основаването на динамични стопански действия на разнообразни места. Тези политически и демографски фактори укрепват силата на американската стопанска система, подкрепяйки продължаващата доминация на $.

Икономическо въздействие

Макар да е правилно, че юанът последователно стартира да се търгува непосредствено сред Китай и някои страни като Австралия и Япония, това не съставлява директна опасност за статута на $ като съществена разменна валута в международната търговия.

Съединените щати, със своето голямо икономическо въздействие, евентуално ще оказват “приятелски напън ”, с цел да запазят господстващото състояние на валутата.

Повечето страни, като се изключи Северна Корея, Иран и самия Китай, ще предпочетат да продължат да употребяват $ за интернационалните транзакции.

Историята е на страната на $

В историята преобладаващите аварийни валути нормално са били свързани с страни или империи, които са имали забележителна власт над прилежащите им райони. Например сребърната драхма на Древна Гърция, римските монети, византийският златен солид и арабският динар са играли авторитетна роля по време на своето ръководство.

В по-новата история испанската сребърна монета и лирата на Британската империя са упражнявали господстващо състояние в целия свят. Въпреки това пейзажът към $ е напълно друг. Силата на щатския $ се крие в постоянния му вътрешен пазар, подхранван от сделките на над 310 милиона американци.

Тази неповторима характерност, съчетана с историческите, културните и политическите връзки, които западните страни споделят със Съединени американски щати, обезпечава солидна основа за устойчивостта на $.

Освен това Съединените щати се възползват от огромната си потребителска база, която освен задвижва стопанската система им, само че и възпитава възприятие на национализъм и подготвеност да се пазят ползите на страната.

В това отношение щатският $ е исторически отличник – универсална валута, необятно употребена от голям кръг консуматори, които принадлежат към една страна.

В умозаключение, макар че се появиха опасения за бъдещето на $ като международна аварийна валута, вероятността за отслабването му е минимална.

Сегашният статут на $, прозрачността на държавните управления, политическите фактори, приятелският напън, упражняван от Съединените щати и историческите трендове допускат, че той ще резервира.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР