Битката при Онгъла е първото сражение, което оживява в новата

...
Битката при Онгъла е първото сражение, което оживява в новата
Коментари Харесай

Битката при Онгъла

Битката при Онгъла е първото стълкновение, което оживява в новата документална поредност на съдружие „ Българска история “ и ЗАД „ Армеец “. То поставя основите на Дунавска България и обрисува с елементи по какъв начин в действителност Плиска се утвърждава като столица на Първото българско царство.

Всичко стартира през 665 година, когато хазарите дефинитивно разгромяват Старата Велика България. Част от племената, водени от Аспарух поемат на запад в търсене на сигурни земи сред реките Дунав и Днестър. Българите се откриват в тези територии и скоро се трансформират в сериозен политически фактор. Чрез дипломация и боен напън, Аспарух постанова върховенството си над племената, населяващи Влашката низина и Бесарабия.

Четири години по-късно, Византия влиза в яростен спор с арабите, който продължава цяло десетилетие, а през 674-678 година столицата Константинопол на процедура е блокирана от арабските сили. Това дава опция на българите да стартират нападения против византийските земи в Мизия и да доразширят въздействието си над локалните племена. В делтата на р. Дунав са построени няколко укрепени лагера, които да служат като предмостие за българските походи южно от огромната река. Един от тях, е Николицелският, а региона към него е останала в историята като Онгъл.

След като се оправя с арабската опасност, надвиснала над Константинопол, византийският император Константин IV Погонат взема решение да провежда наказателна експедиция против българите, за да постави завършек на набезите им в Мизия и да възвърне имперския надзор по северния лимес. За задачата, през 680 година, ромеите събират мощна армия, която потегля на север. Числеността й доближава до 25 000 души. Имперските сили са трансферирани по едно и също време по суша и море, а отпред е самият император.

Въпреки това, обаче, Аспарух не концентрира всичките си сили за битка с Византия. Основата на българската войска е персоналният владетелски отряд и другите непрекъснати войски, наброяващи към 10-12 000 души. Българите, обаче, имат ясна тактика и проект. Как българската конница, въпреки и два пъти по малочислена, взима превес над голямата имперска войска и трансформира офанзивата им в позорно бягство – гледайте във видеото.

Победата при Онгъла е първият филм от видео-анимационната поредност „ Средновековна популярност “ – третият учебен план на ЗАД „ Армеец “ и „ Българска история “. Той цели да разпространява и модернизира преподаването по българска история, като опише по мултимедиен метод за най-големите достижения от родното минало.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР