Битката на Пекин за пълно елиминиране на COVID-19 изглежда все

...
Битката на Пекин за пълно елиминиране на COVID-19 изглежда все
Коментари Харесай

Китай затъва в капана на "нулевия ковид"

Битката на Пекин за цялостно елиминиране на COVID-19 наподобява все по-сюрреалистична. Социалната и икономическа цена за нея ще бъде платена освен от китайците. Забавянето в Китай лишава световната стопанска система от основен мотор на напредък в миг, когато тя към този момент се задъхва от висока инфлация и резултатите от войната в Украйна.
През 2020 година китайският президент Си Цзинпин триумфално разгласи победа над COVID-19. Две години по-късно, до момента в който Европа, Съединени американски щати и по-голямата част от останалия свят към този момент са отворени и съжителстват с трансформиралия се в ендемичен за тях ковид, в Китай десетки градове и стотици милиони хора не престават да бъдат оковани в някаква форма на непълен или цялостен локдаун.

Китай е последната огромна страна, която продължава да се придържа към тактика за " нулев коронавирус ". На фона на елементарно разпространяващия се омикрон вид на вируса борбата на Пекин за цялостно елиминиране на COVID-19 наподобява все по-сюрреалистична. А обществената и икономическа цена за нея ще бъде платена освен от китайците.

Реклама
Сривовете във веригите на доставки, породени от локдауните във " фабриката на света ", към този момент провокират проблеми за фирмите и потребителите на всички континенти. Забавянето в Китай лишава световната стопанска система от основен мотор на напредък в миг, когато тя към този момент се задъхва от висока инфлация и резултатите от войната в Украйна. Международният валутен фонд (МВФ), който неотдавна намали упованията си за световния напредък тази година до 3.6% от 4.4%, предизвестява, че обстановката в Китай може да спъне растежа в страни, разчитащи на търговски връзки с азиатския колос.
" Нулев коронавирус " и икономическа гибел
" Нулевият коронавирус " е " магическото оръжие ", което ще съкруши ковид, тръби Ли Бин, зам.-председател на китайския Държавен комитет по опазване на здравето. И фактически статистиката от началото на пандемията дава учредения за горделивост на Пекин - преди десетина дни Съединени американски щати минаха тъжната граница от 1 млн. души, умряли от COVID-19, до момента в който формалните данни в Китай демонстрират едвам 5000 смъртни случая при близо четири пъти по-голямо население. Дори действителните цифри да са няколко пъти по-високи, това отново е удивително достижение.

Но през март с разпространяването на омикрон в страната магията спря да работи и става все по-ясно, че (заради дребното преболедували и ваксинирани), а китайската и международната стопанска система - изложени на риск от непрестанен цикъл на локдауни. Вече втори месец икономическият мегаполис Шанхай е в ужасяваща обсада. Според данни на финансовата компания Nomura към средата на май 41 града в Китай с общо население близо 300 млн. души, произвеждащи 30% от Брутният вътрешен продукт на страната, са под цялостно или отчасти затваряне.

И режимът в Пекин наподобява решен да продължава по този път. На последното съвещание на Политбюро при започване на май Си Цзинпин разгласи, че " постоянството е победа " в " националната война " против ковид-19. Войнствената изразителност на президента беше съпроводена и с неприкрито предизвестие към дръзналите да се опълчват - Си прикани партийците към " решителна борба " с тези, които " изопачават, слагат под въпрос или отхвърлят политиките на нашата нация за ограничение на пандемията ".
Реклама
В унисон със заръките на водача редица изтъкнати китайски учени и икономисти биват цензурирани поради рецензии към антиковид ограниченията. Сред застигнатите от гнева на Пекин е и генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус - поради предизвестията му, че тактиката на Китай за " нулев коронавирус " е " неустойчива ".

Опитите за заглушаване обаче не могат да прикрият икономическите провали от драконовските ограничения. И в случай че до момента анализаторите единствено допускаха за размера на бедствието по косвени знаци, тази седмица се появиха първите. Най-големият спад е в продажбите на дребно, които мерят потребителската интензивност. Те са с 11% надолу през април по отношение на същия месец на предходната година, като това е най-голямото намаляване от началото на 2020 година От години Китайската комунистическа партия се пробва да преориентира модела на напредък на страната, движен главно от експорт и строителство към подобен, основан на вътрешно ползване. Сега тези дълготрайни упоритости се сблъскват с антиковид политиката.

В имотния бранш резултатът също е пагубен. Строителството и цената на покупко-продажбите с недвижими парцели са спаднали съвсем на половина по отношение на предходния месец. Едната причина за това е пандемичната конюнктура, само че има и друга - борбата на управляващите със спекулациите на пазара. И защото строителната промишленост е значим мотор на китайската стопанска система, спадът се отразява и на пазара на труда. Вероятно най-тревожни за режима в Пекин са данните за безработицата, която сега е 6% - най-висока от февруари 2020 година насам. Наскоро вицепремиерът Ху Чунхуа загатна, че има действителна възможност от работен брожения, и прикани за по-силна държавна поддръжка за застрашените от безработица групи.

Другият огромен удар е върху износа, където растежът внезапно се забавя. Точно износът зареди скоростното възобновяване на Китай от срутва след първите блокади през 2020 година и изживяваше взрив през последните две години, като за предходната година растежът беше близо 30% в доларово изражение. Сега обаче през април експортът се е покачил с едвам 3.9% на годишна база - при растеж 15% предходния месец - и. Всъщност даже и този най-малък растеж е същинско знамение на фона на блокираните заводи, пристанища и целия безпорядък от локдауните, само че упованията са по-детайлната статистика да покаже, че в действителност той е номинален, а не действителен и идва от покачването на цените, до момента в който в размерите има стесняване.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Климат 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
Чуждестранните вложители в Китай също са хванати в клопката на цикличните затваряния. Близо 60% от над 370 компании, взели участие в анкета на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай, споделят, че понижават упованията си за приходите си тази година, а близо една четвърт настояват, че изнасят свои съществуващи или планувани вложения отвън Китай. " Предсказуемостта на китайския пазар я няма към този момент. Това беше силата на Китай. Опитваме се да кажем на китайското държавно управление, че в случай че актуалната политика продължава, ще гласуваме с краката си ", споделя ръководителят на камарата Йорг Вутке.

Отливът на капитали към този момент е реалност - единствено през март задгранични вложители са продали китайски облигации на стойност 18 милиарда $ и китайски акции за 7 милиарда $. В тази обстановка формалната цел на държавното управление за стопански напредък от 5.5% за тази година, която така и така е най-ниската за последните три десетилетия, наподобява невъзможна за реализиране. МВФ към този момент смъкна прогнозата си за китайския напредък през 2022 година до 4.4%, а доста анализатори чакат да е даже под 4%.
Вождът в никакъв случай не бърка. Дори когато бърка
При цялата самопричинена икономическа парализа и научни подозрения какъв брой дълго би могла да продължи тактиката за цялостно елиминиране на коронавирус политическият залог за Пекин е толкоз висок, че противоположен завой мъчно може да се чака. Националната пропагандна машина непрестанно хвали превъзходствата на китайската властническа система при потискането на болестта. Всяка смяна в посланията би лишила време, а също по този начин би била смущаваща, изключително месеци преди 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия през есента., откакто преди четири години промени конституцията и отстрани рестриктивните мерки за броя на мандатите отпред на партията и страната.

" Нулевият коронавирус " е политиката на Си. Си не прави неточности и не може даже да наподобява, че прави неточности. Линията не може да бъде изменена, в случай че Си не каже. Вече знаем, че висши китайски здравни и медицински функционери се усещат некомфортно с този курс и че има политически фигури, които считат, че тази политика не би трябвало да продължава повече. Но те не могат да я трансформират, тъй като би означавало да насочат предизвикателство към огромния началник, а няма нищо по-опасно от това ", споделя пред Daily Telegraph проф. Стив Цанг от аналитичния център Chatham House.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Ето за какво макар икономическите и обществените вреди никой не чака Си да разхлаби акцията си против ковид преди есента, а даже и по-късно. Тази тактика се трансформира " в политически кръстоносен поход, в инструмент за инспекция на лоялността на функционерите. Това е надалеч по-важно за Си от няколко % растеж на Брутният вътрешен продукт допълнително ", споделя Хенри Гао, експерт по Китай от Singapore Management University. Нищо че по този начин китайският президент вкарва себе си и страната си в капан, от който не се вижда излаз.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светломира Гюрова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР