Bitcoin празнува своя 15-и рожден ден този месец и стартира

...
Bitcoin празнува своя 15-и рожден ден този месец и стартира
Коментари Харесай

Bitcoin вече е част от най-големия фондов пазар на света. Какво следва?

Bitcoin чества своя 15-и рожден ден този месец и започва новата година взривоопасно, откакто вложителите приеха11 нови борсово търгувани фонда (ETF) за най-голямата криптовалута в света.

Те започнаха да се търгуват на 11 януари, откакто получиха регулаторно утвърждение и държат общо 644 860 биткойна на стойност над 27 милиарда $, съгласно данни на аналитичната компания Glassnode.

Над 500 000 биткойна от тях, към този момент бяха част от Grayscale Bitcoin Trust, някогашен фонд от затворен вид, преди да му бъде позволено да се възобнови като един от новите ETF.

Според данни на CoinShares от 11 януари в 11-те ETF са постъпили общо 4,1 милиарда $.

Навлизането на най-голямата криптовалута на най-големия фондов пазар в света " бележи началото на края на етапа на съзряване и израстване на Bitcoin ", разясняват от Glassnode.

Те показват единодушие с мнението на доста пазарни участници, които считат, че увеличението на ликвидността ще укроти волатилността на Bitcoin с течение на времето.

Общата стойност на Bitcoin, търгуван на тържищата за криптовалути, е приблизително към 500 млн. $ дневно, изяснява Брент Донъли, търговец на валута и президент на Spectra Markets. За съпоставяне, американските спот Bitcoin ETF записаха размер от 4,6 милиарда $ през първия си ден на търговия.

" Предполагам, че даже когато нещата се възстановяват, цената на търгуваните биткойни в долари на NYSE ще бъде по-голяма от това, което минава през блокчейна ", добавя Донъли.

И въпреки всичко е прекомерно рано да се реши дали новите капиталови артикули  ще съумеят да задържат интереса на вложителите в дълготраен проект, предизвестяват участниците на пазара.

644 860 биткойна, притежавани от 11-те американски ETF след два търговски дни, съставляват към 30% от всички международни спот биткойн ETF, сочат данните на Glassnode.

Според някои пазарни наблюдаващи даже в случай че размерите на търговия намалеят със спада на вълнението, нарасналата пазарна ликвидност може да докара до стартирането на деривативни артикули, които залагат на волатилността на Bitcoin.

" Поради актуалното значение на потоците от американски ETF чакаме американската комерсиална сесия да бъде най-важната във връзка с ценовото деяние при Bitcoin ", счита Андерс Хелсет, началник на изследователската активност в K33 Research, визирайки близката вероятност.

Криптовалутата, основана от мистериозния Сатоши Накамото, който изкопава първия блок на 3 януари 2009 година, претърпя много премеждия през последните 15 години, отбелязва Reuters.

В последната драма цената му скочи с 50% от средата на октомври след залозите, че дълго чаканото утвърждение за ETF, което разрешава достъп до криптовалутата посредством елементарна борса, ще притегли пресен капитал както от вложители на дребно, по този начин и от институционални вложители.

Рязкото рали в месеците, предхождащи решението за ETF, насърчи вложителите да осребрят активите, оказвайки напън върху цените.

След като доближи двугодишен връх от 49 033 $ след утвърждението на ETF, волатилната криптовалута се срина с 16% до 40 267 $.

Тя обаче остава с към 40% под историческия си връх от 69 000 $. Има признаци, че китовете – кохорта  от вложители, които имат над 1000 биткойна и управляват огромна част от предлагането им, записват известни облаги.

Общото предложение на Bitcoin от дълготрайни притежатели – тези, които държат валутата от най-малко шест месеца, е намаляло с към 75 000 от историческия връх през ноември, защото по-старите монети се харчат, с цел да се приберат облагите, съгласно данни на Glassnode.

Средно един дълготраен собственик на Bitcoin разполага с 55% неосъществена облага, демонстрират още данните.

" Ако разчитате на доста огромна неосъществена облага като кит, има смисъл да започнете да монетизирате част от портфейла си ", твърди Орели Бартър, анализатор в компанията за блокчейн данни Nansen.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР