Бисер Петков Концепцията за изплащането на т. нар. втора пенсия

...
Бисер Петков Концепцията за изплащането на т. нар. втора пенсия
Коментари Харесай

Формулата за втората пенсия трябва да е ясна до два месеца


Бисер Петков

Концепцията за изплащането на така наречен втора пенсия би трябвало да е ясна до два месеца, съобщи във вторник общественият министър Бисер Петков. Той взе присъединяване в конференцията " Еволюция на пенсионните модели ", на която Mediapool е медиен сътрудник. Форумът е проведен от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО).

В средата на декември изтича срокът на работната група, която би трябвало да контракти разпоредбите за погашение на втора пенсия. В последно време имаше подозрения, че тя ще успее да завърши работата си в период.

През пролетта на предходната година финансовият министър Владислав Горанов предложи заплащането да е пожизнено и без заместничество, само че след отпор от страна на пенсионните компании се отхвърли от измененията.

Според Стефани Пайе, анализатор от Организацията за икономическо съдействие и развиване, е добре обезпечените във втория дирек да имат опция за избор сред разнообразни артикули при пенсиониране. Хубаво е да има опция за пожизнена пенсия, тъй като тя обезпечава отбрана против " риска " от прекарване. В същото време може да се пристъпи и към разбъркан вид, при който част от пенсията е срочна, да вземем за пример до навършване на 85-годишна възраст, а останалата по-малка сума е пожизнена.

Експертът предложи България да вкара опцията клиентите на частните фондове да могат да избират всред разнообразни капиталови портфейли според от виталния цикъл, като за по-младите те всекидневно са по-рискове и по-високодоходни, а за по-възрастните – противоположното.

Според Стефани Пайе от Организацията за икономическо сътрудничество и раз въведената през 2015 година у нас опция за пренасяне на пенсионната партида от частен фонд в Национален осигурителен институт и назад основава " ненужна конкуренция " сред първия и втория дирек и не основава непоклатимост на разпоредбите.

Освен това данъчните тласъци за непринудено пенсионно обезпечаване у нас не са задоволително великодушни спрямо интернационалните практики, сподели още Пайе.

По думите й в България би трябвало да се вкарат по-сериозни условия за обявяване на информация и такси, свързани с частното обезпечаване. Според Пайе би трябвало да има симетрия в таксите, тъй че те да се удържат от обезпечените при позитивен резултат от вложението, само че в това време сдружението да връща част от таксата при загуба.

Според Валдис Загорскис от Европейската комисия България е на второ място след Италия по най-кратък трудов стаж, дължим при пенсиониране. Според него е належащо обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота.

В частните пенсионни фондове у нас се обезпечават над 4.5 милиона души, а активите им са повече от 11.7 милиарда лева По данни на БАДДПО от 1 януари 2002 година до 30 юни 2017 година пенсионните фондове са изплатили на обезпечените лица или на техните наследници над 1 милиарда лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР