Биографията на Иполит Романов е пълна с бели петна, но

...
Биографията на Иполит Романов е пълна с бели петна, но
Коментари Харесай

Този човек създава първата електрическа кола в Русия през 1899!

Биографията на Иполит Романов е цялостна с бели петна, само че знаем, че той е първият руснак, който вкарва електрическите коли в Руската империя.

В края на XIX век в Русия електрическите коли са нещо нечувано. И въпреки всичко съветският откривател Иполит Романов е пионер в тази оригиналност и изпреварва времето си.
Първата съветска електрическа кола
 Иполит Владимирович Романов

Иполит Владимирович РомановСвободни източници

В края на XIX в. Руската империя не е единствената страна, в която революционната концепция за потребление на електричество за зареждане и напредване на транспортни средства вълнува учени и инженери. Опитите да бъде основана електрическа кола са правени в Австро-Унгарската империя, Съединени американски щати и Англия.

Въпреки че концепцията на Романов не е неповторима, той дава своя принос към развиването на електрическите транспортни средства. И по този начин, първата електрическа кола в Руската империя се появява през 1899 година и става известна под името „Кукувица“. В нея могат да се возят двама пасажери. Батерията ѝ е задоволителна за превозването им на 60 километра при междинна скорост към 40 км/ч. Теглото на усъвършенстваното транспортно средство е 750 кг, което включва 370 кг тежка батерия.

Автомобилът на Романов се разграничава от различните модели, създадени в чужбина, с неповторимата структура на батериите. Те са относително тънки и са инсталирани в каросерията на автомобила хоризонтално, а не отвесно. Това разрешава на изобретателя да понижи доста тежестта на батериите съразмерно на тежестта на автомобила – техника, която усъвършенства общата скорост и пробега на автомобила.  Свободни източници

Друга неповторима характерност на новата електрическа кола е по този начин нареченият принцип на настрана задвижване, който допуска, че всяко колело се върти от личен електродвигател без значение. Колата има електрически фарове и регенеративна спирачна система, която презарежда батерията всякога, когато колата понижи скоростта (същият принцип сега се употребява в колите на Tesla).
Омнибусът
Две години по-късно Романов сезира Държавната дума, долната камара на законодателното заседание в късната Руска империя, да му разреши да сътвори 10 маршрута за електрически омнибус по негов план. Преди да се появи петицията на Романов хората са чували единствено за омнибуси, теглени от коне, известни още като „конски автобуси“. Захранването на транспортното средство с електричество е високо софтуерно начинание, въпреки и рисково.  Омнибусът на Романов (Санкт Петербург, 1899 г.)

Омнибусът на Романов (Санкт Петербург, 1899 г.)Свободни източници

Електрическият омнибус на Романов има батерия, сложена под седалките в задната част на возилото. Има два електромотора, задоволително мощни, с цел да може омнибусът със 17 пасажери да се форсира до 10 км/ч.

През февруари 1901 година държавна комисия стига до заключението, че изобретението на Романов е безвредно за потребление по улиците на Санкт Петербург. „Когато се движи по улици, покрити със сняг, при завиване и секване на релсите на конските железници, омнибусът вървеше безпрепятствено, без да се клати и тресе“, в формалния отчет.

В последна сметка Романов получава утвърждението на Държавната дума да показа своето откритие, само че има измама. Политиците се притесняват да одобрят пробен план, който може да има противоположен резултат, и слагат на Романов финансови условия, а те са прекомерно рисковани, с цел да може изобретателят да ги одобри. На всичкото от горната страна предприемачи, контролиращи пазара на конски каруци, задействат ресурсите си, с цел да попречат на въвеждането на електрическия сурогат на техния демодиран, само че печеливш тип превоз.

Руската гражданска война от 1917 година принуждава Иполит Романов – с още  – да напусне родната си страна. Романов се открива в Съединени американски щати, където живее до гибелта си през 1944 година на 79-годишна възраст.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР