Били ли сте някога докоснати от стрелата на Купидон? Купидон,

...
Били ли сте някога докоснати от стрелата на Купидон? Купидон,
Коментари Харесай

Откъде идва изразът Стрелите на Купидон

Били ли сте в миналото допрени от стрелата на Купидон? Купидон, това сладко малко крилато ангелче, което няма нищо друго с изключение на пелена и изстрелва стрелите си по хора, които се влюбват в първия човек, който им се изпречи. 

Кой е Купидон? Според римската митология Купидон или Амур е бил господ на любовта, наследник на Юпитер и красивата богиня Венера и е бил показан от облика на сладко крилато дете. В легендите на Древна Гърция обаче той е прочут като Ерос и е наследник на Афродита, богинята на любовта и хубостта. 

Купидон към момента е мощен знак на любовта през днешния ден, което приказва какъв брой непредсказуема може да бъде любовта на моменти. Неговите " оръжия " са известни, а точно стрели, направени от злато и инкрустирани с диаманти. 

Купидон бил талантлив със силата да вдъхва обич в сърцата на хора и богове благодарение на омагьосаните стрели, които изпращал с лъка, с който в никакъв случай не се разделял. Изразът " стрелата на Купидон " е синоним на обич. Ако някой се влюби, може да се каже, че е бил допрян от „ Стрелата на Купидон “. 

Винаги в търсене на сърца, изпълнени със пристрастеност и страст, Купидон изпраща една от своите омагьосани стрели към сърцата на хора или божества и по този начин се раждат най-красивите любовни истории на всички времена. 

По-малко известна е повода Купидон да носи благ крила. Твърди се, че съставляват свободата на влюбените, или с други думи, свободата да се разделят и да „ политат “ в разнообразни направления, когато любовта престане да съществува. По принцип той е персонажът, който единствено задвижва любовната история и толкоз. 

В други случаи обаче Купидон е изобразяван облечен в ризница като тази на Марс, бога на войната, може би с цел да предложи подигравателен паралел сред войната и романтиката или просто, с цел да символизира непобедимостта на любовта.

Легендата за Купидон и Психея

" Метаморфозите " на Апулей („ Златното магаре “) описват за ревността на Венера към красивата принцеса Психея, най-малката щерка на един крал, която е била известна с хубостта си. Тя била толкоз красива на външен тип и интелигентна, че хора от всички краища на света идвали да й се възхищават. 

Психея често била сравнявана с Венера. Това разгневило богинята на хубостта и любовта толкоз доста, че тя поискала от сина си Психея да бъде принесена в жертва на драконите. Затова, откакто я отвлича, Венера моли Купидон да удари сърцето на Психея с една от своите омагьосани стрели, с цел да я накара да се влюби в най-ужасното създание на света, дракона, който трябвало да я убие. Но нещата вземат непредвиден поврат. 

Докато Купидон летял над Психея, пробвайки се да я уцели със стрелата в сърцето, самичък се влюбил безнадеждно в принцесата. Отправил молба към западния вятър Зефир. Богът на любовта го помолил да заведе Психея в неговия замък.

Купидон почнал да посещава Психея всяка вечер, говорейки с нея, без тя да може да види лицето му. Скоро получила позволение да се прибере за няколко дни вкъщи при родителите си. Нейните сестри като я видели толкоз щастлива, посели подозрение в сърцето си, че несъмнено всяка нощ я посещава някое страшилище, по тази причина не би трябвало да го вижда. „ Насърчена “ от двете си завистливи сестри, Психея се пробвала да го види като се прибрала още веднъж в двореца. Тя се доближила до заспалия си брачен партньор с лампата, само че една капка от горещото масло капнала на рамото му и го изгорила. Събуждайки се изплашен, той упрекнал Психея за недоверието ѝ и че е нарушила обещанието си да не се пробва да види лицето му, тогава я изоставил. Заедно с него липсващ и двореца. Психея тръгнала го търси своя обичан по целия свят, минала през доста тествания и премеждия, до момента в който Юпитер не взема решение да даде на принцесата дара на безсмъртието, като по този метод извършва желанието й да бъде с бога на любовта. 

Купидон я намерил безжизнена и от обич към нея отстранява съня, в който била потънала. Впечатлени от любовта им, Венера и други богове направили Психея богиня. Те се оженили, родила им се щерка на име Радост и живели дълго и щастливо.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР