Били Холидей е американска джаз певица, смятана за една от

...
Били Холидей е американска джаз певица, смятана за една от
Коментари Харесай

Били Холидей - когато музиката лекува болката

Били Холидей е американска джаз певица, считана за една от най-хубавите изпълнителки на 20 век. Известна е и с прозвището Лейди Дей.

Тя е родена на днешната дата преди тъкмо 103 години.
 Всяка същинска жена заслужава да е корица на списание. Снимай се и ти! Edna предлага Всяка същинска жена заслужава да е корица на списание. Снимай се и ти!
Противоречива, извънредно надарена, иконична, живееща на ръба на закона, жена, изтърпяла доста премеждия и ограничения, която намира покой и наслада само в музиката си и най-после си отива дружно с нея от света.

Самата тя споделя следното за себе си:

"Казват, че никой не може да изпее думата „ апетит “ като мен, или думата „ обич “... Може би е по този начин. Защото доста добре знам какво значат и двете думи. Навярно имам задоволително горделивост да не се срамя от тях и задоволително храброст да не желая да не помни... "

Прочетете още от цитатите на невероятната Били Холидей ТУК >>>

Били се ражда, когато майка ѝ е на 13, а татко ѝ на 15 години. Остава неразбираемо дали родителите ѝ имат брак, само че се знае, че не са живели дълго дружно. Баща ѝ, Кларънс Холидей, свири на банджо и китара и постоянно пътува за изявите си.

Били израства в бедната част на Балтимор, Мериленд. Често бяга от учебно заведение, а когато е на 11 афишира, че е била изнасилена. Скоро по-късно я пращат в католическо поправително учебно заведение, където живее две години. През 1928 година се мести с майка си в Ню Йорк. През 1929 година майка ѝ, Сейди, сварва комшия да изнасилва Били.

Вечните цитати на гениалния Айзък Азимов

Според автобиографията ѝ няколко години Били работи като продажница и прекарва време в пандиза. През 30-те години на 20 век стартира да пее в нощни клубове в Харлем. Първите години на кариерата ѝ са неразбираеми, само че се счита, че геният ѝ е открит от Джон Хамънд през 1933 година

Били стартира записи с кларинетиста Бени Гудмън и постоянни появи в джаз клубовете на Ню Йорк. До 1959 година записва с доста от най-хубавите джаз музиканти, в това число и Луис Армстронг. Първоначално музиката ѝ е ориентирана към чернокожата аудитория, само че скоро става световноизвестна.



С песента си Strange Fruit („ чудноват плод “ - за тялото на убития, което виси от дървото), в която става дума за линчуването на чернокож, Били притегля вниманието на нюйоркските интелектуалци и скоро се снабдява с вярна аудитория измежду тях. Към края на 40-те е към този момент звезда. Типични за репертоара ѝ са меланхолични песни за несподелена обич.

"Любовта или е безумна, или не е обич... "

В началото на 40-те стартира да използва твърда дрога и да пие. През 1947 година влиза в пандиза за владеене на опиати. Здравето и гласът ѝ страдат и концертите и записите ѝ губят от първичния си искра.

Били Холидей умира на 44-годишна възраст от цироза на черния дроб на 17 юли 1959 година Погребана е в гробището „ Сейнт Реймънд “ в Бронкс.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР