Бил Браудър е американско-британски бизнесмен. Той оглавяваше инвестиционния фонд Hermitage

...
Бил Браудър е американско-британски бизнесмен. Той оглавяваше инвестиционния фонд Hermitage
Коментари Харесай

Бил Браудър пред Клуб Z: Ако дойда в България, рискувам да бъда предаден на Русия

Бил Браудър е американско-британски предприемач. Той оглавяваше капиталовия фонд Hermitage Capital. Руският юрист Сергей Магнитски защитаваше ползите на Браудър, откакто управляващите в Москва заведоха дело против фонда. Магнитски уличи висши съветски служители в данъчна машинация за 230 милиона $, бе задържан и умря в пандиза през 2009 година, като се твърди, че е бил изтезаван и му е била отказана здравна помощ. Бил Браудър е основният лобист за приемането на „ Закона Магнитски “ в Съединени американски щати. В отговор Кремъл го упрекна, че стои зад убийството на Магнитски, и други хора, разгласи го за търсене и го осъди на 9 години лагер.
Браудър гостува в Европейския парламент в Брюксел и бе съорганизатор на полемиката „ Политическите заложници на Путин “.
Преди 5 години, отново в Екологичен потенциал,той даде изявление на Клуб Z, в която съобщи, че се притеснява нада пътува до България, тъй като тя може да го съобщи на Русия. 

- Г-н Браудър, удовлетворен ли сте от признатия от Европейски Съюз Глобален санкционен режим за нарушавания на правата на индивида, постоянно именуван европейският „ Закон Магнитски “?

- Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, английския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията. Напълно безсмислено е да има друг закон “Магнитски ” в Европа, тъй като това значи, че в случай че сте подкупен деспот и дойдете в Европа, си запазвате благосъстоянието тук без никакви последици. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание по време на мандата й това да бъде променено и поправено, само че не се случи. А би трябвало да стане в бъдеще в Европа.

- Ще лобирате ли за тази смяна?

- Разбира се.

- Как?

- Както съм го правил постоянно. Като работя с Европейския парламент и с обособените страни членки. Проблемът, който би трябвало да бъде оправен, е явен. Той трябваше да бъде поправен от дълго време.

- Работите ли към този момент със страни членки?

- Да.

- А с България?

- Не работя с България.

- По каква причина?

- Не познавам български политици. Но мисля, че България не е добър образец, откакто имаме такива, които са глобени по американския закон " Магнитски “. Доколкото разбирам, един даже беше в кабинета. (Явно Браудър има поради някогашния финансов министър Владислав Горанов. Министър, само че по-отдавна, бе и Румен Овчаров – б.р.)

- Преди пет години разговаряхме с вас отново тук, в Европейския парламент. Тогава заявихте, изтъквам: „ Не съм пътувал до България, не знам дали пътуването ми до такава степен би било безвредно. Защото тя е евентуално доста близка с Русия. “ Имате ли към момента такива опасения?

- Няма да пътувам до България, тъй като не ми наподобява на страна, която напълно зачита върховенството на закона.

- Бихте ли прецизирали?

- За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предизвестен, че пожертвам да бъда предаден на Русия.

- Убеден ли сте, че това може да се случи?

- Не съм уверен, само че мисля, че има известна възможност. Ако се окажа назад в Русия, ще умра. Дори да има дребна възможност да бъда изпратен в Русия, това значи, че ще умра. Не желая да се подлагам на подобен риск. Като дойда в Брюксел, знам, че белгийското държавно управление няма да ме изпрати в Русия. Но не съм сигурен, че и в България ще постъпят по този начин с мен.

- По време на полемиката казахте, че съгласно вас Борис Немцов е погубен поради връзката му с приемането на американския закон “Магнитски “. Можете ли да го докажете?

- Не мога. Но имам вяра в това.

- Защо?

- Защото Путин ненавижда “Закона Магнитски “ повече от всичко на света. Той направи собствен външнополитически приоритет актът да бъде отритнат. След като бе признат, видяхме по какъв начин той се опита да убие Владимир Кара-Мурза. И имам вяра, че Борис Немцов бе погубен по същите аргументи.

- Смятате ли, че „ Законът Магнитски “ е ефикасен против диктатурата на Путин?

- Заради метода, по който Путин се разгневи поради него, знаем, че е потребен. След като законът бе признат през 2012 година, Путин ме преследва по целия свят. Иска да бъда задържан и екстрадиран. Използва всички свои запаси и сила против мен. Знаем, че той ненавижда “Закона Магнитски “, тъй като се употребява за санкциониране на всички публични представители поради противозаконното навлизане в Украйна.

- Войната обаче към момента продължава...

- “Законът Магнитски “ самичък по себе си не може да спре войната. Но съответните доставки на оръжие, съответното санкциониране на олигарсите и съответните наказания против съветския нефт евентуално ще отслабят властта му съществено.

- Днес (вчера – б.р.) Съдът на Европейски Съюз реши де анулира европейските наказания против двама съветски олигарси – Михаил Фридман и Пьотр Авен. Какво е вашето мнение?

- Жалко за това. Смятам, че санкционирането на олигарси е доста значима част от процеса да се потърси отговорност от Русия за нахлуването в Украйна. И фактът, че в този момент вадят олигарси от листата, е доста неприятна наклонност.

- Опасявате ли се, че и някои от глобените по „ Закона Магнитски “ в Съединени американски щати могат да завоюват каузи в американски съдилища и да бъдат извадени от листата?

- Не мисля, че това може да се случи.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР