Бижута, яхти, спортни коли, луксозни апартаменти са част от мрежа

...
Бижута, яхти, спортни коли, луксозни апартаменти са част от мрежа
Коментари Харесай

Tрансперънси интернешънъл показва как мръсните пари купуват престиж във Великобритания

Бижута, яхти, спортни коли, първокласни жилища са част от мрежа за пране на стотици милиарди лири мръсни пари в Обединеното кралство, които транзитират също през английски банки и разнообразни банкови медиатори, се показва в проучване на организацията Трансперънси интернешънъл.

" Обединеното кралство е платформа за корупционни пари от целия свят ", установи организацията в проучването, оповестено през днешния ден.

Тези незаконни пари са добити благодарение на компании, регистрирани в Обединеното кралство и в неговите офшорни финансови центрове. Престъпните пари са вложени в Обединеното кралство в първокласни недвижими парцели, употребявани за достъп до влиятелни институции, като най-реномираните университети или културни инстанции, които дават статут на донори, де споделя в отчета.

" Въпреки че точната стойност на мръсните пари, влизащи във Обединеното кралство, е сложна за установяване, Националната организация за битка с закононарушенията счита, че над 100 милиарда лири противозаконни средства имат влияние върху нашата стопанска система всяка година ", показва Трансперънси интернешънъл.

Финансовите служби на авторитетното лондонско Сити играят капитална роля в преноса на тези пари , както демонстрира проучването, което по-специално изследва 400 случаи на корупция, в които английските финансови служби са били забъркани в пране на минимум 325 милиарда лири, произлизащи от манипулирани търгове, подкупи, отклонение на средства и други.-->

Докладът установи, че 421 парцела на стойност 5 милиарда лири общо са били закупени с " подозрителни благосъстояния " и това е единствено върхът на айсберга, тъй като 87 000 парцела в Англия и в Уелс принадлежат на компании, регистрирани под юрисдикции, които пазят правилото на банковата загадка.

В проучването се показва покупката на яхти, на бижута, на първокласни коли и потреблението на частни самолети, без да се броят скъпите облекла или аксесоари от Хародс или пък ложа в стадиона в Лондон Стамфорд бридж.

В отчета се съдържат 10 рекомендации, с цел да се попречва пътя на физически и юридически лица, които перат пари или популяризират мръсни пари в Обединеното кралство и неговите територии. Сред тях са усилване на законовата отговорност на фирмите и на физическите лица за тласкане към по-строги инспекции на произхода на парите, повдигане на банковата загадка или на имущесвената загадка, тласкане на влиятелни институции, като университети или музеи да открият етични правила, с цел да одобряват или отхвърлят средства и да разгласяват имената на донорите си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР