Бихме могли до една година да кандидатстваме за еврозоната. Това

...
Бихме могли до една година да кандидатстваме за еврозоната. Това
Коментари Харесай

Борисов: България може да кандидатства за еврозоната до една година

Бихме могли до една година да аплайваме за еврозоната. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на полемика в столицата, на която присътваха някогашния министър председател Сергей Станишев, министри и публични лица.

„ Не съм оптимист, че в границите на няколко месеца ще аплайваме за еврозоната. Но съм уверен, че бихме могли да се оправим в границите на една година – имаме подготвеност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „ Чакалнята “ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи договаряния. Иска ми се да стане по-бързо, само че системата е мудна и консервативна, а и рисковете са доста “, сподели още министър председателят, представен от " Фокус ".

Той уточни, че влизането в еврозоната е тематика, по която има две отзиви.

„ Първото позитивно е, че кредитният рейтинг и лихви по заеми ще тръгнат нагоре, само че има противоположния вид като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на страната. И тъй като постоянно сме доста по-силни и ние от ГЕРБ, и сътрудниците от Българска социалистическа партия, да се черним, само че в случай че погледнем по какъв начин върви графиката на външния дълг, ще забележим, че с Гърция тръгваме от 100% и по какъв начин до преди няколко дни ние доближаваме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато аплайваме в еврозоната можем да приказваме за непоклатимост и неизменност, че което и да е държавно управление това нещо ще го съблюдава ", добави Борисов.

По думите му е значимо, когато се пази дадена теза, да се имат поради рисковете. " Ние не представляваме риск за Европа, тъй като всички държавни управления не си дадохме националния запас. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават опция да се реализира непоклатимост. Да, незабавен резултат може да има – ще вдигнем доста приходите незабавно, само че какво ще стане отсега нататък? Това е главното ни безпокойство - всеки желае повдигане на приходите незабавно и не мисли какво ще стане отсега нататък. Сутринта слушах метеоролозите в Монтана - 15 млн. лева повече се дадоха са бюджета на Българска академия на науките и една уважаема жена, която не познавам, сподели, че министър председателят им е споделил да дават за публикации, а не за научно приложни действия. Не бива по този начин към този момент. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, само че музиката, която ми свирят през прозореца, не е почтена “, сподели още министър председателят.

Нашият валутен ръб е постоянен – инфлацията е 1.4%. 5-те % безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хиляди деца, които до момента не са ходили в учебно заведение, да ги вкараме в класните стаи е една добра процедура. Има и още доста положителни практики, които можем да развием “, разяснява Борисов.

Премиерът акцентира, че преди да влезе в еврозоната, страната ни би трябвало да влезе в банковия съюз на Европейски Съюз.

„ Заедно с Европейската комисия работим сега да се приготвят документите по кандидатстване в еврозоната, да ги внесем, да имаме пътна карта, както се разбрахме с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите Валдис Домбровскис. Като критерии ние безусловно сме покрили четири от пет, като петият е фиктивен “ , сподели министър-председателят.

На въпрос какво значи така наречен пътна карта, той изясни: „ Пътна карта е, с цел да може, като тръгнем по пътя, да сме сигурни, че ще свършим с позитивен триумф – за това би трябвало да създадем тези няколко стъпки. Защото страховете след Гърция и големите задължения, които страните на юг имат, карат европейците да се опасяват. Особено като виждаме какъв брой време в Италия няма държавно управление, а дълговите рецесии там са страховити. В пътната карта има посочени периоди и критерии – това, което те желаят от нас, е първо да влезем в Банковия паричен съюз, а по-късно и в „ Чакалнята “ на Еврозоната. Но това изисква документи в едната, и в другата посока. Банкерите не обичат да се приказва обществено и в този момент несъмнено ще се подразнят, само че въпреки всичко нашите сънародници би трябвало да знаят какво вършим. Предварително се оправдавам на всички, че малко осветяваме тази пътна карта “, сподели още Борисов и изясни, че в Европа животът тече постепенно и доста по-уредено и европейците не обичат да ги пресират със периоди.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР