“Бих определил като пресилена, дори фалшива загриженост изявлението на президента

...
“Бих определил като пресилена, дори фалшива загриженост изявлението на президента
Коментари Харесай

Ген. Събев: Радев демонстрира фалшива загриженост за изтребителите Ф-16, има носталгия по Грипен

“Бих определил като пресилена, даже подправена угриженост изказването на президента Радев, че забавянето на доставката на Ф-16 е опасност за националната ни сигурност. Защото няколкомесечното закъснение на доставката на новите изтребители не заплашва нито националната ни сигурност, нито защитата на въздушното ни пространство. “ Това сподели пред Faktor.bg ген. Съби Събев, първият български боен представител в ЩАБ-квартирата на НАТО в Брюксел. Реакцията му е във връзка изказване на президента Румен Радев, който разгласи, че доставката на новите самолети Ф-16 закъснява.

„ България не може да загуби въздушния си суверенитет, както твърди президента, защото ние сме част от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО. Всяка една страна, която има усложнения за лична защита и наблюдаване на въздушното пространства, постоянно може да разчита на съюзна помощ. Дори страни, които имат такива качества все още като Полша и Румъния, на ротационна основа идват там дребни авиационни формирования от други съюзни страни, които взаимно или независимо, както е казусът с балтийските републики, реализират защитата на въздушното пространство на страните. Така че е много неуместна загрижеността на Румен Радев “, разяснява генералът и добави, че в случай че има някаква закъснение, то няма да бъде единствено за България, а за всички страни, които са на опашката на доставката на новите многофункционални изтребители Ф-16 блок 70.

Ген. Събев изясни, че „ Локхид Мартин “ ясно е показал аргументите за забавянето и те са публично известни – става думи за нарушена веригата на доставки на всички нужни съставни елементи за сглобяването на новите изтребители заради Ковид-пандемията. И е уверил, че ще създадат всичко допустимо да съкратят това закъснение. Но ние имаме право да питаме за това закъснение, като генералът допускам, че ще получим подробен отговор, в случай че се обърнем към американската страна. Плюс това бихме могли да сключим, както предложиха от ГЕРБ, едно съглашение, съгласно което заради забавянето на доставката на Ф-16, американската страна да поеме и помогне за защитата на нашето въздушно пространство до идването на забавената доставка на изтребители.

Запитан дали не съзира зад думите на президента предлог да продължат да се наливат още пари на Русия за поддръжка и ремонт на съветските изтребители, ген. Събев съобщи: Може да се направи такава връзка, само че аз повече зървам избрана носталгия на президента заради не случилата се договорка с „ Грипен “. Неизреченото обръщение, което той насочи е, че в случай че бяхме купили „ Грипен “, до момента щяхме да ги въведем в оперативна подготвеност и нямаше да имаме никакви проблеми с защитата на националното ни въздушно пространство. Позната теза, само че беше потвърдено, аз също съм писал по този въпрос, че „ Грипен “ не е най-хубавият избор за България, заради това че има стеснен тактически радиус и не беше съпроводена офертата с целия оръжеен пакет, от който се нуждае един военен аероплан. Така че изборът на Ф-16 блок 70 беше най-хубавото, което можехме да създадем към оня миг. Както демонстрираха последвалите събития доста страни се подредиха на опашката, с цел да придобият този нов актуален изтребител, с многофункционални качества. А и редица страни, които имаха Ф-16, започнаха модернизацията на изтребителите до качествата на блок 70. Това е доказателство, че това е един доста успешен избор за България. За страдание договорката беше подписана малко късно. Но се надявам това да ни даде един урок, който да имаме поради при такива основни военни покупко-продажби. Важното в този момент е да се подписа по-бързо контракта за втората партида от новите изтребители Ф-16. Защото колкото повече се бавим, повече страни ще се наредят на опашката и ще би трябвало да чакаме дълго идването на втората група Ф-16, което ще забави надлежно комплектуването на една бойна ескадрила, каквато цел сме си сложили от много време. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР