Би било погрешно да се смята, че единственият мотив за

...
Би било погрешно да се смята, че единственият мотив за
Коментари Харесай

Къде е тайната на унгарската аномалия?

Би било неправилно да се счита, че единственият претекст за непрекъснатото опълчване на Унгария в връзките с Европейския съюз е желанието да изтръгне отстъпки за себе си посредством непрекъснати " пазарлъци " и дребно изнудване. Ние, несъмнено, доста симпатизираме на тъкмо такава версия, когато става въпрос за страни, които предизвикват главоболия на груповия Запад, оставайки официално в така и така не изключително хармоничните му редици.

В Русия даже от време на време се възхищават от метода, по който се държат Виктор Орбан или да вземем за пример Реджеп Тайип Ердоган, виждат в тях надали не идеала за една интелигентна и извънредно цинична политика. Общоприето е, че способността на тези водачи да заемат позиции в връзките с по-силни сътрудници се дължи само на дипломатическите им качества.

Но не бъркайте повода и следствието: Унгария може да се държи без значение в границите на Европейския съюз единствено тъй като е запазила суверенитет и национално насочен хайлайф. В други дребни и междинни страни от Европейски Съюз или НАТО държавниците постоянно са доста по-цинични и склонни на пазарлък. Те обаче не са самостоятелни по определение, както техните страни не са свободни да избират пътищата на развиване или съответни решения. Затова преди всичко, несъмнено, не е дипломатическото умеене, а основата, на която то се основава.

Това е, което образува наличието на унгарската особеност в тази ситуация - страната остава една от дребното, които съумяха да запазят сравнителната автономност на политическата система, даже когато се намират в груповия Запад. Тези, които ръководят в Унгария, не виждат бъдещето си в бордовете на американските фондации или в бюрокрацията на Европейски Съюз, което е фантазията на живота на всеки началник на държавното управление в Литва, България или Естония. Тоест всичко е просто: Унгария, за разлика от другите дребни и междинни страни в Европа, се ръководи от вътрешната страна, а не извън.

Вярно, има и Полша, където също са на власт национално насочени фрагменти. Варшава оживено спори с Брюксел, Берлин и Париж по отношение на рестриктивните мерки си за поощряване на нетрадиционни връзки или нежеланието да приема мигранти. Но тази страна по някакъв метод се управлява от Англия и Съединени американски щати. Освен това исторически обусловената ненавист към Русия и Германия в полския случай е толкоз мощен културен феномен, че изцяло подчинява цялата външнополитическа активност на страната.

Какво разреши на Унгария да бъде изключение измежду безличните и безполови страни на обединена Европа? На първо място, личната ѝ история, която съчетава ярки победи и брутални провали. Завладяна от турците от австрийците в края на XVII век, Унгария става част от Хабсбургската империя, само че непрекъснато ѝ основава безпокойствие. Унгарското въстание от 1848-1849 година е потушено мъчно от силите на всички провинции на империята и с дейното присъединяване на съветски експедиционен корпус. През Втората международна война Унгария се бие на страната на нацистка Германия. По време на Студената война точно там е най-сериозният протест против приятелско на Съюз на съветските социалистически републики държавно управление. Като цяло унгарците са един от европейските нации, които руснаците са срещали най-често на бойното поле през последните 200 години. Може би по тази причина те нямат комплекси във връзка с Русия, които са присъщи за поляци, чехи или жителите на балтийските републики от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Унгарските събития от 1956 година, макар че приключват с военна победа за руската войска и унгарските комунисти, се трансформират в урок, след който в тази страна по този начин и не затягаха гайки по този начин мощно, както в другите страни от Варшавския контракт. До рухването на комунистическия режим през 1989 година Унгария с право беше наричана " най-веселата казарма " на социалистическия лагер. Съвременният маджарски хайлайф се образува на културната основа на антисъветското въстание, министър председателят Виктор Орбан принадлежи към същата категория политици. Самият той за първи път се появи на огромната политическа сцена през 1988 година, когато бяха препогребани останките на премиера Имре Нодь, екзекутиран след събитията от 1956 година

Орбан и ръководената от него консервативна партия ФИДЕС най-сетне пристигнаха на власт през 2010 година и от този момент остават отпред на унгарската страна. През цялото си ръководство Орбан следва политика на ограничение на външното въздействие върху унгарската стопанска система и изключително върху обществото. На Запад е признато тази политика да се назовава популистка. Така назовават всички, които не способстват за хармоничното консолидиране на страните си в хранителни вериги, водени на световно равнище от Съединени американски щати, а в по-скромната рамка на европейската интеграция - от Германия. В модерна Европа е тъкмо противоположното и популизмът е предпочитание за ръководство на личните работи, а не на милиарди долари дотации, с които немското държавно управление годишно наводнява личната си стопанска система и семейства.

За американците обаче Унгария е прекомерно дребна и безинтересна като геополитическо състояние. Дори отводът на Будапеща да пропусне оръжие през нейната територия за украинските управляващи напролет на 2022 година не промени нищо: Полша, Словакия или Румъния са подготвени. Но за Европейския съюз държанието на Унгария е главоболие от доста години. Вярно е, че самите Германия или Франция не се стремят да влизат в обществен спор с унгарските си сътрудници, както вършат да вземем за пример с поляците.

За задачата имат Брюксел, който обичайно се бори с Будапеща поради неспазването от Унгария с условните европейски условия в региона на обществената администрация или правата на разнообразни малцинства. Представителите на Европейската комисия постоянно заплашват унгарското държавно управление, че страната няма да получи полагащите ѝ се средства от европейските фондове. И те вършат отстъпки с не по-малка прецизност, защото бюрокрацията, която няма национални корени, и властта като цяло са устроени по този метод - настава единствено когато не получи съответния отпор.

Няма подозрение, че Унгария не може да промени безумната политика на Европейския съюз по отношение на Русия да вземем за пример. Всъщност тя даже не се е опитвала да го направи - от първата борба към Украйна унгарските представители в Европейски Съюз поредно гласоподават за нови наказания против Москва. В непрекъснатите спорове с Брюксел унгарските управляващи като цяло не съставляват огромен интерес за Русия, както и нейните ползи. Затова би било пресилено да мислим, че тук можем да намерим съдружник или най-малко авторитетен сътрудник в Европа. Същото важи и за други политически сили в Европейски Съюз, които се опълчват на обичайните елити с техните нетрадиционни полезности.

Така че съвпадението на унгарските ползи с съветските е в прочут смисъл моментно. И не би трябвало да се чака, че Будапеща ще стане медиатор в спора сред Русия и Запада или ще може да повлияе на държанието на Киев. Въпреки че Унгария дава прочут принос за прекъсване на крах на хора в Украйна: няма нито една унгарска компания измежду фирмите, участващи в доставката на оръжие и съоръжение за украинските управляващи. Такава видимо дребна, само че в реалност значима демонстрация на самостоятелност е разследване и от особеното състояние на Унгария в границите на западната общественост от страни. И можем да кажем, че нашето моментно съвпадане на ползи в действителност отразява тяхната фундаментална непосредственост - всички ние се борим да запазим суверенитета си. В този смисъл Унгария, макар че остава член на НАТО и Европейския съюз, също в този момент принадлежи към Световното болшинство - голямото болшинство от страни в света, които са другарски настроени към Русия, просто тъй като не желаят да се подчинят изцяло на нейните съперници..

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР