Руското Външно министерство заяви днес, че забранява достъпа в Русия

...
Руското Външно министерство заяви днес, че забранява достъпа в Русия
Коментари Харесай

Русия забрани разпространението на десетки медии от ЕС, включително на две български

Руското Външно министерство съобщи през днешния ден, че не разрешава достъпа в Русия до десетки медии от Европейския съюз, което съгласно Москва е ответна мярка за сходна възбрана от страна на Европейски Съюз за няколко съветски медии, съобщи Ройтерс.

Сред неразрешените медии са и две български – порталът " Медиапул " и вестник " 24 часа ", излиза наяве от изказването на съветското Министерство на външните работи, оповестено на сайта на ведомството.

През май Европейският съюз заяви, че стопира разпространяването на четири " пропагандни мрежи, свързани с Кремъл ", като ги лишава от правата им за лъчение в блока.

По това време Брюксел съобщи, че възбраната се отнася за " Гласът на Европа ", осведомителната организация РИА и вестниците " Известия " и " Российская газета ".

Руското Външно министерство през днешния ден отвърна на удара, като разгласява лист с 81 медии от 25 страни членки на Европейски Съюз, както и общоевропейски медии, които към този момент няма да бъдат налични на съветска територия.

Ведомството упрекна медиите, че " систематично популяризират неточна информация " за това, което Русия назовава своя специфична военна интервенция в Украйна.

Сред засегнатите от съветския ход средства за всеобща информация са френската организация Франс прес, австрийската държавна телевизия О Ер Еф (ORF), ирландската телевизия Ар Ти И (RTE) и испанската организация ЕФЕ (EFE), както и доста други национални радио- и телевизионни оператори, вестници и " Политико " (Politico).

" Руската федерация неведнъж е предупреждавала на разнообразни равнища, че политически стимулираният тормоз над локални публицисти и голословните забрани на активността на съветски медии в Европейски Съюз няма да останат без отговор ", се споделя в изказване на външното министерство.

" Въпреки това Брюксел и столиците на страните от блока избраха да тръгнат по пътя на ескалацията, което принуди Москва да одобри огледални и пропорционални контрамерки. "

Дипломатимеското ведеомство на Москва уточни, че ще преразгледа наложената от Русия възбрана, в случай че Европейски Съюз анулира рестриктивните мерки си върху РИА, " Известия " и вестник " Российская газета "

Вячеслав Володин, ръководител на долната камара на Държавната дума, съобщи през май, че стъпката на Европейски Съюз е посочила, че Западът отхвърля да одобри всякаква различна позиция и унищожава свободата на словото, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР